Načini molže in vrste molzišč
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

14.05.2025

Načini molže in vrste molzišč

Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.

Načini molže

Molžo delimo v dve osnovni kategoriji – ročno in strojno. Ročna molža spada med tradicionalne metode, ki se danes uporabljajo le izjemoma – predvsem na manjših kmetijah ali tam, kjer ni molzne opreme. Za pridobitev enega litra mleka je potrebnih približno 80 do 120 stiskov, običajno pa se začne z zadnjo četrtino vimena.

Strojna molža

Strojna molža postaja vedno bolj razširjena tudi med manjšimi rejci in kmetijami. Ne samo, da je hitrejša, temveč je tudi bolj nežna do živali in higiensko primernejša v primerjavi z ročno molžo. Splošno jo delimo na tri glavne kategorije – molža na stojišču, molža v molzišču in molža s pomočjo robotov.


Molža na stojišču

Gre za starejšo metodo, kjer molzno napravo uporabljajo neposredno v hlevu, mleko pa se zbira v posode ali zbiralni cevovod. Ta način je bil nekoč običajen predvsem v zaprtih hlevih, vendar postaja s pojavom modernejših sistemov (prosti hlevi) vedno manj pogost. Še vedno pa ga lahko najdemo v starejših ali nerenoviranih hlevih.


Molža v molzišču

Ta metoda je danes običajna v večini večjih kmetij. Krave pripeljejo v posebej urejen prostor – molzišče, kjer jih molzejo strojno. Gre za učinkovit in preizkušen sistem z razumnimi stroški investicije. Obstaja več vrst molzišč (glej spodaj), ki se razlikujejo glede na število mest za molžo in uporabljeno tehnologijo. Izbira pravega tipa je odvisna od velikosti gospodarstva in zahtev za delo.


Molzni roboti

Najmodernejša in vedno bolj priljubljena oblika molže. Molznice same izberejo, kdaj bodo molžene, brez neposrednega posredovanja človeka. Robotska roka s pomočjo ultrazvoka, laserja ali kamer locira seske in natančno namesti molzne nastavke. Pred molžo se seski očistijo, po molži pa se izvede še dezinfekcija, s čimer pripravijo prostor za naslednjo kravo.

Vrste molzišč

Molzišča se razlikujejo po številu mest in načinu, kako so živali med molžo postavljene. Glede na to jih delimo v štiri osnovne tipe:


Tandemsko molzišče

Živali stojijo ena za drugo, s stranjo obrnjene proti osebju. Vstopajo in odhajajo posamično – ko ena krava odide, lahko pride naslednja. Ta sistem omogoča individualen pristop.


Ribja kost (herringbone)

V tem molzišču krave stojijo pod kotom približno 40°, zadnjim delom telesa obrnjenim proti servisnemu hodniku. Lahko imajo pravokotno, trikotno (trigonalno) ali rombasto (poligonalno) obliko. Nekatera molzišča ribje kosti imajo tako imenovan hiter vhod in izhod, kar močno pospeši celoten proces.


Paralelna molzišča (side by side)

So podobna molziščem ribje kosti, vendar živali stojijo vzporedno, pravokotno na osebje, zadnjim delom proti molznemu osebju. To je danes najbolj razširjen tip, ki omogoča hitro in učinkovito delo.


Krožna molzišča (rotacijska)

Živali stojijo na vrtljivi ploščadi, ki se počasi vrti v krogu. Ta sistem ima največjo zmogljivost in občutno prihrani čas in delo. Obstaja več različic:

  • Rotandem – krožno tandemsko molzišče
  • Rotoribina – krožno molzišče ribje kosti
  • Rotoradialno – krožno paralelno molzišče

Izbira načina molže in tipa molzišča močno vpliva na produktivnost, udobje živali in kakovost mleka. Vsaka kmetija bi morala izbrati rešitev, ki ustreza njenim potrebam, prostorskim možnostim in kadrovskim zmogljivostim. Zahvaljujoč sodobnim tehnologijam danes obstaja veliko možnosti za izboljšanje učinkovitosti in prijetnosti molže – tako za molznice kot tudi za rejce.

Povezani članki

Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

15.05.2025

Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.

Preberi članek
Načini molže in vrste molzišč

14.05.2025

Načini molže in vrste molzišč

Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.

Preberi članek
Kako pripraviti domače jerky?

13.05.2025

Kako pripraviti domače jerky?

V zadnjem času postaja jerky vse bolj priljubljen prigrizek – in to povsem upravičeno. Je okusen, bogat s hranili in predvsem poln beljakovin. Odlično se obnese ne le na pohodih in izletih, temveč tudi kot bolj zdrava alternativa čipsu ob večernem filmu. Kako lahko to poslastico pripravite kar doma?

Preberi članek