Avtor: Pavel Frček
20.06.2024
Kako narediti med
Med, odlično in zdravo živilo, ki se uporablja kot naravno sladilo in ne le to. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in aminokislin, deluje pa tudi protibakterijsko. Je odličen pomočnik na primer pri boleznih dihal. Vendar proces pridelave medu zahteva skrb, poznavanje in razumevanje naravnih ciklov. In tako, preden pride do vaše mize, prepotuje dolgo pot.
Lokacija
Osnova za uspešno pridelavo medu je izbira primerne lokacije, kamor bomo postavili panje. Okolje je treba izbrati glede na razpoložljivost rož, stran od industrijskega onesnaženja in pesticidov. Pravo mesto vpliva na okus in kakovost.
Postopek pridelave medu
Na samem začetku so pridne čebele, ki v panje nosijo nabrani cvetlični nektar ali medeno roso, sladek sok, ki ga proizvajajo drobne žuželke. Te sokove nato obogati z lastnimi encimi in jih spravi v vrečko, v kateri jih prepelje na dom. Tu druge čebele vzamejo nektar in ga shranijo v satje. Nato se začne proces, med katerim čebele izdelujejo med. Zaradi visoke temperature v notranjosti panja voda izhlapeva iz nektarja, ki ga čebele s pomočjo toka, ki nastane pri mahanju s krili, odnesejo iz panja. Ko med doseže želeno gostoto (vsebuje okoli 18 % vode), čebele satje zavarujejo z voščenim pokrovčkom. Tako je sedaj zaščitena in pripravljena na cvetenje.
Zbiranje in predelava medu
Ključni trenutek je nabiranje medu, ki zahteva skrbno ravnanje s panji in okvirji. Čebelar izvleče pokrite sate, ki jih nato odpre z vilicami. Tako pripravljeno satje damo v medilnik, ki pod delovanjem centrifugalne sile izloča med iz satja. Nato teče v spodnjo pipo, od koder se ustekleniči in z dvojnim sitom prefiltrira od nečistoč v vnaprej pripravljene čiste posode.
Skladiščenje medu
Med shranjujte tesno zaprt, da preprečite vdor vlage. Pri večji količini vode lahko pride do fermentacije. Po možnosti ga postavite v suh in temen prostor s temperaturo največ 18 °C. Zahvaljujoč temu podaljšate rok uporabnosti brez izgube kakovosti.
Testiranje in kontrola kakovosti
Kakovost medu je ključna lastnost tako za čebelarje kot za potrošnike. Zato je pomembno, da ga redno testiramo glede čistosti, vsebnosti cvetnega prahu in drugih parametrov. Kakovosten med ustreza strogim standardom in je označen z ustreznimi certifikati.
Med – vitamini in zdravju koristne snovi
Med ni le okusno sladilo, ampak tudi vir številnih zdravju koristnih snovi. Vsebuje široko paleto vitaminov, vključno z vitamini skupine B in vitaminom C, ki so bistveni za pravilno delovanje presnove in imunskega sistema. Uživanje medu pospešuje celjenje ran, izboljša delovanje mišic in srca. Vitamini in minerali v medu lahko tudi pomagajo ohranjati zdravo kožo, lase in nohte.
Pridelava medu je fascinanten proces. Čeprav sodobne tehnologije olajšajo delo čebelarjem, ostaja osnova te dejavnosti še vedno temeljita skrb za čebele. Vendar se splača, saj je rezultat kakovosten med.
Povezani članki
31.10.2025
Želodčni razjedi pri konjih
Želodčne razjede sodijo med najpogostejše bolezni konjskega želodca. Pogosto so povezane z gastritisom – vnetjem želodčne sluznice. Najpogosteje se pojavljajo pri dirkalnih in tekmovalnih konjih, vendar lahko prizadenejo konje vseh starosti, pasem in spolov, zlasti če imajo omejen dostop do krme.
Preberi članek
29.10.2025
Varoza čebel
Varoza je zelo nevarna parazitska bolezen čebel, ki v določeni meri prizadene skoraj vse čebelje družine. Kako se pred to boleznijo zaščititi? Kakšni so preventivni ukrepi? In kako se bolezen kaže? Odgovore najdete v spodnjem članku.
Preberi članek
27.10.2025
Sladkorna bolezen pri živalih
Na žalost ta bolezen ne prizadene samo ljudi, temveč tudi naše kosmate ljubljenčke. Gre za motnjo, ki vpliva na sposobnost telesa uravnavati raven sladkorja v krvi. Pri živalih se najpogosteje pojavi sladkorna bolezen tipa 1, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. To vodi do prevelike količine sladkorja v krvi in lahko povzroči številne zdravstvene zaplete. V današnjem članku boste izvedeli več o tej bolezni.
Preberi članek