

Avtor: Pavel Frček
16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Monogastrične živali: enostaven želodec, učinkovit sistem
Živali z enostavnim želodcem – tako imenovane monogastrične – vključujejo ljudi, mesojede (npr. pse in mačke), vsejede (prašiče), konje, osle, zajce in glodavce. Njihov prebavni trakt sestavljajo ustna votlina, požiralnik, želodec, tanko in debelo črevo.
Hrano zmeljejo v ustih, kjer encim ptialin začne razgrajevati polisaharide (zato nam po daljšem žvečenju kruha postane okus sladek).
Požiralnik prenese hrano v želodec, kjer se začne kemična prebava – s pomočjo klorovodikove kisline (HCl), ki razkuži hrano in aktivira encime za razgradnjo beljakovin in maščob. Tako nastanejo manjše gradnike – aminokisline in maščobne kisline. Te se absorbirajo v črevesju, kjer se pridružijo prebavni sokovi iz trebušne slinavke in žolčnika. V debelem črevesu pride do ponovnega vsrkavanja vode in mineralov ter zgostitve prebavljene mase.
Na kratko: najprej poteka kemična (želodec – kisline) in encimska prebava. Mikrobiološka prebava pride na vrsto šele kasneje
Ptičja posebnost: prebava s pomočjo kamenčkov
Prebavila ptic so podobna kot pri monogastričnih živalih, vendar z nekaj posebnostmi. Ptiči imajo volo, kjer se hrana kopiči in včasih tudi predprebavi. Imajo tudi dvodelni želodec – žlezni želodec proizvaja prebavne sokove, mišičasti želodec (kamniček ali „žrmlje“) pa deluje kot mlin.
Zato ptice – še posebej perutnina – požirajo drobne kamenčke, imenovane grit. Ti pomagajo mehansko drobiti hrano, saj ptice nimajo zob. V želodcu nato poteka kemična in encimska prebava.
Ta evolucijska »bližnjica« omogoča pticam, da hitro zaužijejo hrano in jo varno prebavijo, brez dolgotrajnega žvečenja ali prežvekovanja.
Poligastrične živali: ko ima žival štiri želodce, a noben ni odveč
Živali, kot so govedo, ovce in koze, spadajo med prežvekovalce – torej poligastrične živali. Njihov prebavni sistem vsebuje štiri želodčne komore: vamp, mrežico, knjižnico (prvi trije so predželodci) in siriščnik (pravi želodec). Čeprav se pogosto reče, da imajo štiri želodce, je natančneje reči, da gre za en sestavljen želodec s štirimi deli.
Po žvečenju v ustih pride hrana v vamp, kjer se začne mikrobiološka prebava. Hrana je tam razgrajevana z mikroorganizmi – bakterijami, praživalmi in glivami – ki lahko razgrajujejo celulozo, česar ljudje in monogastrične živali ne zmorejo. Zanimivo je, da mikroorganizmi najprej porabijo enostavne sladkorje, šele nato se lotijo bolj zapletenih snovi.
Ko ima prežvekovalec mir, hrano regurgitira – torej jo vrne v usta in znova prežveči. Ta postopek se večkrat ponovi, dokler hrana ni popolnoma zmleta. Nato potuje skozi ostale predželodce in na koncu v siriščnik, kjer poteka kemična in encimska prebava – podobno kot pri monogastričnih živalih.
Krava si zna »pridelati« lastne beljakovine
Ena najbolj zanimivih lastnosti prežvekovalcev je, da imajo dva vira beljakovin. Prvi je klasičen – iz hrane (npr. stročnice, soja ipd.), vendar gre za nepopolne beljakovine. Drugi vir pa je veliko bolj prefinjen: mikroorganizmi v vampu. Ti ne le pomagajo pri prebavi, temveč po odmrtju potujejo s hrano naprej po prebavilih in se tudi sami prebavijo – tako nastanejo kakovostne, popolne živalske beljakovine. Krava si torej v bistvu »prideluje« lastne beljakovine od znotraj.
Ta proces je ključen predvsem v kmetijstvu, saj prežvekovalci znajo izkoristiti tudi manj kakovostne rastlinske beljakovine in jih pretvoriti v zelo kakovostne izdelke – mleko ali meso.
Ne hranimo krave – hranimo njene mikrobe
Osnova uspešne reje prežvekovalcev je razumevanje enega preprostega pravila: »Ne hranimo krave, temveč predvsem mikroorganizme v njej.« Krma mora biti kakovostna – brez plesni, gnilobe ali zmrzali – in spremembe v prehrani je treba uvajati postopoma, na primer ob prehodu na svežo pašo. Če dobro skrbimo za mikroorganizme, nas bodo nagradili z zdravimi in zmogljivimi živalmi. Naj gre za mlečno kravo, mesnega bika ali kozo za sir – vse se začne v vampu.
Povezani članki
-800x800.png)
26.09.2025
Rastlinjak vs. tunel: Kakšna je razlika med njima?
V svetu vrtnarjenja sta rastlinjaki in tuneli praktična pomočnika, ki nam omogočata gojenje rastlin tudi zunaj običajne sezone. Oba tipa služita kot zaščita pred neugodnim vremenom in ustvarjata boljše pogoje za rast. Na prvi pogled se lahko zdita podobna, vendar ima vsak svoje prednosti in posebnosti. Poglejmo si ju podrobneje.
Preberi članek
26.09.2025
Kako pravilno izbrati utočišče za psa?
Pasja uta je za psa več kot samo zavetje – je njegov osebni prostor, kjer se počuti varno, počiva in nabira moči. Pravilno izbrana uta pomaga zmanjševati stres, podpira psihično dobro počutje in psa ščiti pred neugodnimi vremenskimi razmerami. Kako pa izbrati pravo? Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri velikosti, materiala in postavitve? V današnjem članku vam bomo pri tem svetovali.
Preberi članek
25.09.2025
Kako kokošim pozimi povečati nesnost
Zima je za kokoši zahtevno obdobje. Kratki dnevi, nizke temperature in omejen dostop do naravne hrane se takoj odražajo na proizvodnji jajc. Zato ni nič nenavadnega, da se pozimi nesnost upočasni ali celo povsem ustavi. Dobra novica pa je, da lahko kot rejec z nekaj preprostimi ukrepi znatno izboljšate nesnost tudi v hladnem obdobju.
Preberi članek