So ovčji in kozji siri res tako dobri, kot pravijo?

Avtor: Luboš Burda

11.01.2024

So ovčji in kozji siri res tako dobri, kot pravijo?

Obstaja veliko govoric o koristih ovčjega in kozjega sira. Toda ali njihova cena ustreza realni dodani vrednosti? V članku boste izvedeli ne le to dejstvo, ampak tudi nasvete o uporabi tradicionalnih mlečnih dobrot.

Okus

Ovčji in kozji siri izstopajo po edinstvenem, domiselnem okusu. Na aromo, ki nastane, vplivata predvsem način in čas shranjevanja – medtem ko sta slovaška "dragulja", parenica in osčiepok, bolj slana zaradi kislega okusa in dima, ima francoski roquefort značilen pridih sadja in oreščkov. Italijanska poslastica pecorino, pridelana v Toskani ali na Siciliji, prinaša podobno gastronomsko izkušnjo kot parmezan - izrazito pikanten okus in gostoto, primerno za ribanje. Pri kozjih sirih je nesporna prednost, in sicer možnost uživanja v vseh fazah zrelosti. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji blažjih in pikantnejših vrst sirov.

Hranilne vrednosti

»Njam, med branjem ste premamili moje brbončice, zelo težko se vam bo upreti. Videti je zelo mamljivo, ampak … se mi zdijo ovčji in kozji siri precej mastni …«


Res je, da oba predstavnika spadata med mastnejše sire. Vendar pa so maščobe, ki jih vsebuje ovčje in kozje mleko, bolj dragocene kot v kravjem mleku in tudi lahko prebavljive. Zato predstavljajo pomembno sestavino prehranskega vnosa. A tu se vse pozitivne strani ne končajo – kozji sir vsebuje veliko količino potrebnih vitaminov in visoko vrednih beljakovin. Ovčje mleko in izdelki iz njega so celo trikrat bogatejši s sirotkinimi beljakovinami kot kravje mleko! Redno uživanje kozjega sira dokazano odpravlja živčne motnje in stres ter podpira prebavni sistem. Nasprotno pa ovčji sir v manjših količinah ne bi smel povzročati težav niti ljudem z laktozno intoleranco, ki se jim ni nujno prikrajšati za njegove dobrobiti.

Nasveti za recepte za ovčji in kozji sir

Ljubitelji sredozemske kuhinje so postali pametnejši, saj ne prihaja le njihov trenutek. Ovčji in kozji siri se pogosto uporabljajo v gastronomiji, bodisi kot ena od osnovnih sestavin jedi ali kot aroma.


Solata z rdečo peso in kozjim sirom je preprosta jed, v kateri bodo uživali tudi prekaljeni ljubitelji mesa. Poskusite lahko tudi francoski slani quiche, kjer namesto čedarja uporabite kozji sir.


Ovčji sir ščiepok na žaru je zelo nevaren za uživanje. Močno zasvoji, v kombinaciji z brusnično omako ustvari užitek, ki ga ne boste pozabili. Čeprav italijanskega pekorina ne pečete na žaru, lahko z njim popečete peresnike s sušenimi paradižniki ali špagete alla carbonara – a smetani se raje izognite, da ne boste užalili Italijanov.

Več glasbe za veliko denarja

Bi imeli prav, če rečemo, da višja cena ovčjih in kozjih sirov še vedno ustreza njihovim odlikam? Pri svežih sortah se splača spremljati akcijske akcije, po drugi strani pa boste obstojnejše, kot je Pecorino Romano, uporabljali večkrat in na koncu se izračuna znesek. Dobrodošli v svetu ovčjega in kozjega sira!

Povezani članki

Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom

16.05.2025

Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom

Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?

Preberi članek
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

15.05.2025

Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.

Preberi članek
Načini molže in vrste molzišč

14.05.2025

Načini molže in vrste molzišč

Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.

Preberi članek