Kako vzgojiti mesne piščance - Praktični nasveti za začetnike
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

13.07.2022

Kako vzgojiti mesne piščance - Praktični nasveti za začetnike

Če gojite piščance predvsem za meso, je vzreja mesnih piščancev morda zanimiva možnost za vas. Razmišljate, da bi v svojo proizvodnjo vključili mesne piščance, pa nimate izkušenj z njimi? Našli boste nekaj koristnih nasvetov za začetnike, ki smo jih pripravili za vas.

Kaj so brojlerji

Za začetek velja na kratko omeniti značilnosti brojlerjev. Brojlerji so splošen izraz za pasmo živali, ki se vzreja za čim hitrejšo in učinkovitejšo proizvodnjo mesa. Najpogosteje se uporablja v povezavi s perutnino, zlasti kokoši in piščanci. Ne gre pa za popolno pasmo, saj pitovni piščanci ne nosijo jajc, kot smo vajeni pri drugih pasmah. In to je razlog, da se brojlerjev običajno ne redijo v domači reji, ampak jih je treba kupiti. Obstaja poseben postopek križanja, ki je osnova pridobivanja pitovnih piščancev.

Kako začeti

Ko se odločite za nakup pitovnih piščancev za svoje gospodinjstvo, se morate najprej pripraviti na njihovo vzrejo. To še posebej velja, če še nimate piščancev ali druge perutnine.

Priprava okolja

Preden pripeljete piščance domov, morate zanje pripraviti primerno okolje. Velikost ograjenega prostora mora biti primerna za število piščancev, ki jih nameravate imeti. Utesnjen prostor jim bo onemogočal prosto gibanje, kar bo vplivalo na njihovo vedenje. Če jim dovolite, da tečejo v ogradi z dovolj trave, bo to pozitivno vplivalo na kakovost mesa.
Upoštevajte, da so mladi piščanci, stari nekaj dni, zelo dovzetni za prehlad, zato jim morate zagotoviti dovolj toplo okolje. Verjetno jim boste morali zagotoviti toploto, na primer z infrardečim grelcem. Po obnašanju mladičev lahko določite pravo temperaturo. Če se še naprej zadržujejo blizu vira toplote ali se stiskajo skupaj, rabijo toploto. Nasprotno, če se držijo stran od vira toplote, bi morali nekoliko znižati temperaturo. Na začetku je primerna stabilna temperatura 25-30 °C, ki se postopoma znižuje, ko rastejo. Suha podlaga postlana s slamo ali žagovino prispeva k udobju pitovnih piščancev in preprečuje, da bi se njihove noge ohladile.

Nakup brojler piščancev

Potem je končno čas za nakup. Na tej točki imate možnost izbire – ali kupite kokoši, stare le nekaj dni, ki jih lahko sami zredite, ali kupite večje piščance za hranjenje.

Pri domači reji se prednost daje mladim piščancem, kar ustreza tudi bistveno širšemu izboru. Mlade piščance prodajajo že starosti en dan, medtem ko so največji pitanci običajno stari dva do tri tedne, največ do štiri. Za tem je dober razlog - meso domačega piščanca bo boljšega okusa. Seveda pod pogojem, da pravilno skrbite za svoje piščance. Poleg tega veste, s čim in kako hranite svoje piščance tako, da dobite kakovostno meso.

Hranjenje

Takoj ko piščance pripeljete domov, jih morate očitno začeti hraniti. Potrebujejo stalen dostop do čiste vode. V idealnem primeru bi morali kot vir vode uporabiti napajalnik, da preprečite kontaminacijo vode, tako bo voda trajala dlje, ne da bi jo bilo treba menjati. Poleg tega se majhni piščanci v njej ne morejo utopiti, za razliko od globoke sklede. Vodo pa je priporočljivo redno menjati, da bo čim bolj sveža.

Seveda ne smete pozabiti na hranjenje, ki je še posebej pomembno za pitovne piščance. Najhitrejšo rast zagotavljajo posebne krmne mešanice s pravimi hranili, minerali, vitamini in aminokislinami. Te krmne mešanice se imenujejo BR1 (za stare do 3 tedne), BR2 (za stare od 3 do 5 tednov) in BR3 (za stare od 5 tednov). Svojim piščancem lahko dajete sveže koprive, krompir in žita, kot je pšenica, kot dodatek h krmni mešanici.

V dveh mesecih so pripravljeni

Pitovni piščanci dosežejo zakolno težo po približno 6-8 tednih. Je pa odvisno od različnih dejavnikov, predvsem od količine krme, ki jim jo priskrbite – za vsak kilogram prirastka potrebuje približno 1,6 kilograma krme. Trenutno se pitovne piščance navadno pita do približno 2 kilogramov, lahko pa se pitajo tudi več, pri nekaterih farmah imajo zakolno težo okoli 3 kilograme.

Povezani članki

Želodčni razjedi pri konjih

31.10.2025

Želodčni razjedi pri konjih

Želodčne razjede sodijo med najpogostejše bolezni konjskega želodca. Pogosto so povezane z gastritisom – vnetjem želodčne sluznice. Najpogosteje se pojavljajo pri dirkalnih in tekmovalnih konjih, vendar lahko prizadenejo konje vseh starosti, pasem in spolov, zlasti če imajo omejen dostop do krme.

Preberi članek
Varoza čebel

29.10.2025

Varoza čebel

Varoza je zelo nevarna parazitska bolezen čebel, ki v določeni meri prizadene skoraj vse čebelje družine. Kako se pred to boleznijo zaščititi? Kakšni so preventivni ukrepi? In kako se bolezen kaže? Odgovore najdete v spodnjem članku.

Preberi članek
Sladkorna bolezen pri živalih

27.10.2025

Sladkorna bolezen pri živalih

Na žalost ta bolezen ne prizadene samo ljudi, temveč tudi naše kosmate ljubljenčke. Gre za motnjo, ki vpliva na sposobnost telesa uravnavati raven sladkorja v krvi. Pri živalih se najpogosteje pojavi sladkorna bolezen tipa 1, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. To vodi do prevelike količine sladkorja v krvi in lahko povzroči številne zdravstvene zaplete. V današnjem članku boste izvedeli več o tej bolezni.

Preberi članek