-800x800.jpg)
Kako vzgojiti mesne piščance - Praktični nasveti za začetnike
Če gojite piščance predvsem za meso, je vzreja mesnih piščancev morda zanimiva možnost za vas. Razmišljate, da bi v svojo proizvodnjo vključili mesne piščance, pa nimate izkušenj z njimi? Našli boste nekaj koristnih nasvetov za začetnike, ki smo jih pripravili za vas.
Kaj so brojlerji
Za začetek velja na kratko omeniti značilnosti brojlerjev. Brojlerji so splošen izraz za pasmo živali, ki se vzreja za čim hitrejšo in učinkovitejšo proizvodnjo mesa. Najpogosteje se uporablja v povezavi s perutnino, zlasti kokoši in piščanci. Ne gre pa za popolno pasmo, saj pitovni piščanci ne nosijo jajc, kot smo vajeni pri drugih pasmah. In to je razlog, da se brojlerjev običajno ne redijo v domači reji, ampak jih je treba kupiti. Obstaja poseben postopek križanja, ki je osnova pridobivanja pitovnih piščancev.
Kako začeti
Ko se odločite za nakup pitovnih piščancev za svoje gospodinjstvo, se morate najprej pripraviti na njihovo vzrejo. To še posebej velja, če še nimate piščancev ali druge perutnine.
Priprava okolja
Preden pripeljete piščance domov, morate zanje pripraviti primerno okolje. Velikost ograjenega prostora mora biti primerna za število piščancev, ki jih nameravate imeti. Utesnjen prostor jim bo onemogočal prosto gibanje, kar bo vplivalo na njihovo vedenje. Če jim dovolite, da tečejo v ogradi z dovolj trave, bo to pozitivno vplivalo na kakovost mesa.
Upoštevajte, da so mladi piščanci, stari nekaj dni, zelo dovzetni za prehlad, zato jim morate zagotoviti dovolj toplo okolje. Verjetno jim boste morali zagotoviti toploto, na primer z infrardečim grelcem. Po obnašanju mladičev lahko določite pravo temperaturo. Če se še naprej zadržujejo blizu vira toplote ali se stiskajo skupaj, rabijo toploto. Nasprotno, če se držijo stran od vira toplote, bi morali nekoliko znižati temperaturo. Na začetku je primerna stabilna temperatura 25-30 °C, ki se postopoma znižuje, ko rastejo. Suha podlaga postlana s slamo ali žagovino prispeva k udobju pitovnih piščancev in preprečuje, da bi se njihove noge ohladile.
Nakup brojler piščancev
Potem je končno čas za nakup. Na tej točki imate možnost izbire – ali kupite kokoši, stare le nekaj dni, ki jih lahko sami zredite, ali kupite večje piščance za hranjenje.
Pri domači reji se prednost daje mladim piščancem, kar ustreza tudi bistveno širšemu izboru. Mlade piščance prodajajo že starosti en dan, medtem ko so največji pitanci običajno stari dva do tri tedne, največ do štiri. Za tem je dober razlog - meso domačega piščanca bo boljšega okusa. Seveda pod pogojem, da pravilno skrbite za svoje piščance. Poleg tega veste, s čim in kako hranite svoje piščance tako, da dobite kakovostno meso.
Hranjenje
Takoj ko piščance pripeljete domov, jih morate očitno začeti hraniti. Potrebujejo stalen dostop do čiste vode. V idealnem primeru bi morali kot vir vode uporabiti napajalnik, da preprečite kontaminacijo vode, tako bo voda trajala dlje, ne da bi jo bilo treba menjati. Poleg tega se majhni piščanci v njej ne morejo utopiti, za razliko od globoke sklede. Vodo pa je priporočljivo redno menjati, da bo čim bolj sveža.
Seveda ne smete pozabiti na hranjenje, ki je še posebej pomembno za pitovne piščance. Najhitrejšo rast zagotavljajo posebne krmne mešanice s pravimi hranili, minerali, vitamini in aminokislinami. Te krmne mešanice se imenujejo BR1 (za stare do 3 tedne), BR2 (za stare od 3 do 5 tednov) in BR3 (za stare od 5 tednov). Svojim piščancem lahko dajete sveže koprive, krompir in žita, kot je pšenica, kot dodatek h krmni mešanici.
V dveh mesecih so pripravljeni
Pitovni piščanci dosežejo zakolno težo po približno 6-8 tednih. Je pa odvisno od različnih dejavnikov, predvsem od količine krme, ki jim jo priskrbite – za vsak kilogram prirastka potrebuje približno 1,6 kilograma krme. Trenutno se pitovne piščance navadno pita do približno 2 kilogramov, lahko pa se pitajo tudi več, pri nekaterih farmah imajo zakolno težo okoli 3 kilograme.
Povezani članki

16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Preberi članek
15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek