
Kako skrbeti za kokoši, da brez težav preživijo zimo?
Če želite, da vaše kokoši nepoškodovane preživijo zimo, bodite pozorni na ustrezno pripravo jeseni in kasnejšo nego, ki bo potrebna v hladnih dneh. To obdobje je za kokoši zelo zahtevno. Zato jim olajšajte delo in jim pomagajte, kar potrebujejo.
Priprava kokošnjaka
Osnova je prilagoditev kokošnjaka na mraz in veter. Vse se začne že pred zimo, ko je treba najprej očistiti in razkužiti kurnik, napajalnike, krmilnice in grede. Glede na to, da se paraziti razmnožujejo v toplem in vlažnem kokošnjaku, je dobro, da kot preventivo pred infestacijo uporabimo insekticid. Uporabite lahko tudi domačo raztopino vode in kisa.
Nato se osredotočite na stanje kokošnjaka. Če kje najdete napako, jo odpravite, pravilna izolacija je temelj. Temperatura v notranjosti mora biti v hladnem obdobju okoli 15-20 °C, zato je treba kokošje bivališče izolirati (uporabite stiropor, vato ali slamo) ali ogrevati s keramičnimi žarnicami ali infrardečimi žarnicami. Tla je priporočljivo izolirati s plastjo slame ali lesenih oblancev. To še posebej velja za rejce, ki živijo v oddaljenih krajih, kjer so zime ostrejše kot v mestu.
Ne pozabite na redno čiščenje, ki naj v tem obdobju poteka vsaj enkrat na teden. Za to obstaja preprost razlog, saj bodo kokoši veliko časa preživele v kurniku, tam bo tudi večina iztrebkov. Gnoj se hitro razgradi in sprošča dušik, kar vodi do neprijetnih vonjav in nevarne vlage. Zato ga je seveda treba tudi redno zračiti. Relativna vlažnost v notranjosti mora biti približno 50 do 70%.
Da lahko kokoš še naprej znese eno jajce na dan, potrebuje približno 12 ur svetlobe. Kako to urediti pozimi? Preprosto zasvetite idealno 2-3 ure zjutraj pred zoro. Ne skrbite, ni vam treba vstati. Svetlobo lahko regulirate s časovnikom.
Kaj pa izpust?
Zagotovo vam ni treba skrbeti, da bi kokoši pozimi spustili ven. Ko temperature ne padejo pod -10 °C, se rade ozrejo naokoli. Pri nižjih temperaturah pa jih je bolje pustiti zaprte. Če je v ogradi sneg, verjetno ne bodo preveč uživale zunaj, če pa sneg odstranite, bodo šle z veseljem.
Voda, osnova vsega
Poskrbite za čisto in svežo vodo celo leto in pozimi se nič ne spremeni. Vsak dan pa morate preveriti in zamenjati, saj lahko zmrzne. Temu se lahko izognete s pomočjo grelnih plošč pod napajalniki, ki ohranjajo temperaturo vode.
Krmni obrok mora biti večji
Pozimi upoštevajte, da imajo kokoši večjo porabo energije za vzdrževanje telesne temperature, zato je treba odmerek krme povečati za približno 10 % v primerjavi s poletjem. Zato jim v krmno mešanico dodajte še kaj, saj pozimi zunaj ne naberejo tistega, kar rabijo. Izberete lahko na primer koruzo ali sončnico, ki sta bogata vira energije. Seveda je treba vključiti mineralne dodatke in seno (najbolje posušene koprive ali posušeno lucerno), lahko tudi krompir, pšenične ali ovsene kosmiče.
Pozor!
Če so kokoši dolgotrajno izpostavljene zmrzali in vlagi, obstaja nevarnost ozeblin nog in grebena. Zato jih vsak dan namažite z vazelinom, indulonom ali maščobo.
Čist in izoliran kokošnjak, sveža voda in povečan obrok krme so najpomembnejše točke, ki bi se jih moral držati vsak rejec perutnine in jih vsako zimo pošteno upoštevati. Rezultat bodo zdrave in srečne kokoši.
Povezani članki

16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Preberi članek
15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek