
Kako se ovce strižejo
Ali ste vedeli, da je striženje ovc vsaj
enkrat na leto zakonsko predpisano? Striženje ovc je bistvenega pomena za nego
ovc in predelavo volne. V tem članku si bomo povedali, kako poteka striženje.
Kako pogosto in kdaj striči ovce?
Zdaj bomo govorili o tem, kdaj so ovce
strižene in kako to ugotoviti. Kot smo omenili v uvodu, morate po zakonu striči
ovce vsaj enkrat na leto. Vendar pa je nujno nekatere pasme ovc v strižnico
odpeljati večkrat. To so tiste, katerih volna doseže več kot 12 cm na leto. Ko
striženje ni redno, obstaja nevarnost zdravstvenih zapletov. Kateri letni čas
je torej najprimernejši za striženje? Tipično odobje jagnjenja ali takoj po
porodu je slabo. V tem času ni dobro skrbeti ovc. Najboljši čas je od aprila do
oktobra za tiste, ki se vse leto zadržujejo na prostem. Striženje opravi ali
strokovnjak, ki ga pokličete, ali pa ga opravite sami.
Priprava
Pred striženjem pripravite vsa potrebna orodja. Kaj naj uporabim za striženje ovc, da bo celoten postopek potekal gladko? Uporabite lahko električni strižnik ali škarje, krtačo za volno in drugo potrebno opremo. Prepričajte se, da je vse v dobrem stanju in deluje. Priporočamo tudi, da dovolj naoljite rezila škarij, da se izognete nezadovoljivim rezultatom.
Zagotoviti morate tudi primeren, dovolj velik prostor, ki je miren, varen, čist in suh.
In kako naj potekajo priprave? Ovce morajo
biti suhe, da se izognete težavam s strojem in posledičnim poškodbam. Da bo
ovca mirnejša, mora biti 12-24 ur brez hrane. Prav tako mora biti brez
zajedavcev, brez zdravstvenih težav, brez ovratnic in drugih stvari, ki bi
lahko otežile striženje. Prav tako jih pripravite v manjši ogradi, da so lahko
dostopne.
Ovce – striženje
Pred striženjem je nujno ovce pomiriti in jih
med postopkom ohraniti čim bolj mirne, zato z njimi ravnajte nežno in mirno. Če
imate z nekaterimi od njih težave, poskusite v pomoč pritegniti druge
pomočnike. Med striženjem ovce samo držite, ni nujno poseči po bolečem držanju.
V večini primerov začnite s trebuhom in se vzpenjate navzgor. Orodje za
striženje držite pod pravim kotom, da zmanjšamo nevarnost poškodb in strižete
proti rasti volne.
Skrb za ovčjo volno
Striženo volno je nujno očistiti. Razvrsti se tudi glede na kakovost, pri čemer je najbolj kakovostna volna s strani in hrbta. Čista volna, na primer z vratu in trebuha, se nato ločeno sortira. Iz te volne ločimo umazano in polsteno volno. Volno lahko razdelimo tudi glede na barvo ali dolžino.
Ovčja volna se shranjuje v zaprti vreči na suhem in zračnem mestu. Če ni zaprta, jo je treba predelati v enem letu, da se prepreči napad moljev.
Striženje je bistven del ovčarstva. Ta postopek pomembno vpliva na splošno zdravje in kakovost življenja. Za zmanjšanje tveganja poškodb je nujno upoštevati pravilne postopke in tehnike striženja. Pri tem lahko pomaga sodobna oprema, ki olajša delo.
Povezani članki

16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Preberi članek
15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek