

Avtor: Pavel Frček
13.05.2025
Kako pripraviti domače jerky?
V zadnjem času postaja jerky vse bolj priljubljen prigrizek – in to povsem upravičeno. Je okusen, bogat s hranili in predvsem poln beljakovin. Odlično se obnese ne le na pohodih in izletih, temveč tudi kot bolj zdrava alternativa čipsu ob večernem filmu. Kako lahko to poslastico pripravite kar doma?
Izbira in priprava mesa
Osnova odličnega domačega jerkyja je kakovostno meso. Najpogosteje se uporablja govedina, svinjina ali puranje meso – najbolj priljubljena pa je govedina zaradi izrazitega okusa in prijetne teksture. Izberemo kose z malo maščobe in vezivnega tkiva, saj to lahko negativno vpliva na okus in strukturo.
Najprimernejši kosi mesa:
- Govedina: zgornje ali spodnje stegno, pleče, lažni file
- Svinjina: svinjska ribica (file)
- Puran: prsa
Najprej meso očistimo vseh žil, kit in maščobe. Nato ga za 1–2 uri postavimo v zamrzovalnik, da ga bomo lažje narezali. Režemo ga pravokotno na mišična vlakna, na tanke rezine debeline približno 3–5 mm. Tako dobimo idealno teksturo za jerky.
Mariniranje
Mariniranje je ključen korak – in tu domišljiji ni meja. Marinada je lahko sladka, pikantna, zeliščna ali močno začinjena – vse je odvisno od vaših želja. Da meso razvije poln okus, naj v marinadi stoji vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.
Sušenje
Obstaja več načinov sušenja mesa. Zaradi higienskih razlogov odsvetujemo sušenje na prostem, čeprav je ta metoda tradicionalna v nekaterih neevropskih državah. Za domačo uporabo sta najbolj priporočljiva sušenje v pečici ali v sušilniku za sadje.
V pečici lahko meso položimo na papir za peko ali ga obesimo na lesene palčke med rešetke. V sušilniku ga enakomerno razporedimo po pladnjih, pri čemer pladnje občasno zamenjamo. Pazimo, da se rezine ne prekrivajo.
Priporočena temperatura in čas sušenja:
- Govedina: 60 °C, 5–7 ur
- Svinjina: 70 °C, 4–6 ur
- Puran: 75 °C, 3–5 ur
Pravilno posušen jerky je elastičen, se rahlo lomi in ima rahlo zvite robove.
Shranjevanje
Domači jerky shranimo v živilsko folijo ali zapiralno vrečko in ga hranimo v hladilniku. Tako pripravljen izdelek bo obstojen približno 2 tedna.
Zaključek
Priprava domačega jerkyja je ne le zabavna, temveč tudi praktična in zdrava izbira za vse ljubitelje mesa. Imate popoln nadzor nad kakovostjo in okusom svoje poslastice, obenem pa lahko eksperimentirate z različnimi marinadami in tehnikami sušenja. Pogumno na delo – domači jerky vas zagotovo ne bo razočaral!
Povezani članki

15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek
13.05.2025
Kako pripraviti domače jerky?
V zadnjem času postaja jerky vse bolj priljubljen prigrizek – in to povsem upravičeno. Je okusen, bogat s hranili in predvsem poln beljakovin. Odlično se obnese ne le na pohodih in izletih, temveč tudi kot bolj zdrava alternativa čipsu ob večernem filmu. Kako lahko to poslastico pripravite kar doma?
Preberi članek