Kako pripraviti domače jerky?
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

13.05.2025

Kako pripraviti domače jerky?

V zadnjem času postaja jerky vse bolj priljubljen prigrizek – in to povsem upravičeno. Je okusen, bogat s hranili in predvsem poln beljakovin. Odlično se obnese ne le na pohodih in izletih, temveč tudi kot bolj zdrava alternativa čipsu ob večernem filmu. Kako lahko to poslastico pripravite kar doma?

Izbira in priprava mesa

Osnova odličnega domačega jerkyja je kakovostno meso. Najpogosteje se uporablja govedina, svinjina ali puranje meso – najbolj priljubljena pa je govedina zaradi izrazitega okusa in prijetne teksture. Izberemo kose z malo maščobe in vezivnega tkiva, saj to lahko negativno vpliva na okus in strukturo.


Najprimernejši kosi mesa:

  • Govedina: zgornje ali spodnje stegno, pleče, lažni file
  • Svinjina: svinjska ribica (file)
  • Puran: prsa


Najprej meso očistimo vseh žil, kit in maščobe. Nato ga za 1–2 uri postavimo v zamrzovalnik, da ga bomo lažje narezali. Režemo ga pravokotno na mišična vlakna, na tanke rezine debeline približno 3–5 mm. Tako dobimo idealno teksturo za jerky.

Mariniranje

Mariniranje je ključen korak – in tu domišljiji ni meja. Marinada je lahko sladka, pikantna, zeliščna ali močno začinjena – vse je odvisno od vaših želja. Da meso razvije poln okus, naj v marinadi stoji vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč.

Sušenje

Obstaja več načinov sušenja mesa. Zaradi higienskih razlogov odsvetujemo sušenje na prostem, čeprav je ta metoda tradicionalna v nekaterih neevropskih državah. Za domačo uporabo sta najbolj priporočljiva sušenje v pečici ali v sušilniku za sadje.


V pečici lahko meso položimo na papir za peko ali ga obesimo na lesene palčke med rešetke. V sušilniku ga enakomerno razporedimo po pladnjih, pri čemer pladnje občasno zamenjamo. Pazimo, da se rezine ne prekrivajo.


Priporočena temperatura in čas sušenja:

  • Govedina: 60 °C, 5–7 ur
  • Svinjina: 70 °C, 4–6 ur
  • Puran: 75 °C, 3–5 ur


Pravilno posušen jerky je elastičen, se rahlo lomi in ima rahlo zvite robove.

Shranjevanje

Domači jerky shranimo v živilsko folijo ali zapiralno vrečko in ga hranimo v hladilniku. Tako pripravljen izdelek bo obstojen približno 2 tedna.

Zaključek

Priprava domačega jerkyja je ne le zabavna, temveč tudi praktična in zdrava izbira za vse ljubitelje mesa. Imate popoln nadzor nad kakovostjo in okusom svoje poslastice, obenem pa lahko eksperimentirate z različnimi marinadami in tehnikami sušenja. Pogumno na delo – domači jerky vas zagotovo ne bo razočaral!

Povezani članki

Želodčni razjedi pri konjih

31.10.2025

Želodčni razjedi pri konjih

Želodčne razjede sodijo med najpogostejše bolezni konjskega želodca. Pogosto so povezane z gastritisom – vnetjem želodčne sluznice. Najpogosteje se pojavljajo pri dirkalnih in tekmovalnih konjih, vendar lahko prizadenejo konje vseh starosti, pasem in spolov, zlasti če imajo omejen dostop do krme.

Preberi članek
Varoza čebel

29.10.2025

Varoza čebel

Varoza je zelo nevarna parazitska bolezen čebel, ki v določeni meri prizadene skoraj vse čebelje družine. Kako se pred to boleznijo zaščititi? Kakšni so preventivni ukrepi? In kako se bolezen kaže? Odgovore najdete v spodnjem članku.

Preberi članek
Sladkorna bolezen pri živalih

27.10.2025

Sladkorna bolezen pri živalih

Na žalost ta bolezen ne prizadene samo ljudi, temveč tudi naše kosmate ljubljenčke. Gre za motnjo, ki vpliva na sposobnost telesa uravnavati raven sladkorja v krvi. Pri živalih se najpogosteje pojavi sladkorna bolezen tipa 1, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. To vodi do prevelike količine sladkorja v krvi in lahko povzroči številne zdravstvene zaplete. V današnjem članku boste izvedeli več o tej bolezni.

Preberi članek