Kako prepoznati gnilo jajce
Ne glede na to, ali imate doma jajca svojih kokoši ali ste kupili jajca v trgovini, je koristno vedeti, kako prepoznati pokvarjena. Takoj, ko boste lahko zanesljivo prepoznali pokvarjena jajca, boste jajca lahko vedno brezskrbno uživali, hkrati pa ne boste več metali stran starejših, a še vedno dobrih in zdravih jajc. Še posebej, če jajca dlje časa hranite v hladilniku, je dobro, da temeljito preverite njihovo neoporečnost.
Jajca lahko zdržijo mesec dni
Dolžina skladiščenja sama po sebi ne pomeni ničesar, jajca lahko v užitnem stanju v hladilniku ob optimalnih pogojih ostanejo cel mesec. Rok je tudi lahko krajši, poleg tega le malokdo zna spremljati, kako dolgo je hranil to ali ono jajce, zato ni idealno, da bi se ravnali le po starosti jajc. To še posebej velja za rejce piščancev, ki imajo običajno vsak dan več jajc.
Načini prepoznavanja gnilih jajc
Obstaja več načinov, kako ugotoviti, ali so jajca užitna. Gnilo jajce pogosto prepoznate že po pogledu in vonju, a da se prepričate, lahko opravite tudi tako imenovani vodni test ali si pomagate z žarnico. V vsakem primeru ne pozabite, da je jajca najbolje uživati, ko so dovolj kuhana. Čeprav je tveganje za okužbo s salmonelo po zaužitju surovega jajca zelo majhno, je odveč tvegati.
Minimalni rok trajanja
Če jajca kupite v trgovini, vam minimalni rok uporabnosti, naveden na jajcih, govori o varnosti njihovega uživanja. Kot pri drugih živilih, je minimalni rok trajanja le okviren. Za njegovo veljavnost se predpostavlja pravilno skladiščenje, med katerim je jajce varno za uživanje tudi po preteku določenega datuma.
Nasvet: Če želite slediti starosti jajc iz domače vzreje, jih lahko označite, preden jih postavite v hladilnik. Potem vam ni več treba skrbeti, da bi v hladilniku mešali nova jajca s starejšimi in ne bi vedeli, katero uporabiti prej.
Spravite svoj voh v akcijo
Gnila jajca lahko odkrijete z vohanjem. Gnilo jajce oddaja neprijeten vonj, ki ga boste zagotovo prepoznali, takoj ko ga povohate. To ne velja samo za surova, ampak tudi za kuhana jajca. Če po vohanju lupine niste povsem prepričani, da je jajce sveže, ga razbijte in namesto lupine povohajte beljak in rumenjak. Po tem bo vsekakor jasno. V tem primeru seveda ne stepamo jajc nad skledo, polno sestavin.
Verjemite svojim očem
Veliko pove tudi videz. Lupina naj bo nepoškodovana in ne sme kazati nobenih znakov plesni, ki je po videzu podobna recimo plesnivemu siru. Tudi če lupina ne kaže znakov razpok ali plesni, še vedno ni gotovo. Pri razpokanju preverite barvo rumenjaka – ta mora biti tipično rumeno-oranžne barve, kanček zelene ali modre barve pomeni plesen in jajce morate zavreči.
Če je rumenjak prave barve, vendar se na njem najdejo majhni krvni strdki ali žilice, lahko jajce brez skrbi uporabite. To so majhni krvni strdki, ki lahko nastanejo med nastajanjem jajčec. Srečali jih boste redko, pa še to le z jajci iz domačih kmetij. Takšna jajca ne pridejo v trgovine, čeprav so popolnoma neškodljiva.
Test v vodi
Za preverjanje starosti jajc lahko opravite tako imenovani vodni test, pri katerem preizkusite, kako jajce lebdi na vodi. Jajce preprosto potopite v skledo ali kozarec vode in jajce se bo potopilo, lebdelo na vodi ali lebdelo nekje vmes. Če jajce ostane na dnu, je zagotovljeno, da je sveže, jajce, tisto ki plava na površini, je staro (običajno vsaj 3 tedne), ni pa nujno, da je pokvarjeno.
Test temelji na dejstvu, da se zračni mehurček v jajcih postopoma povečuje, zato starejše kot je jajce, večja je možnost, da lebdi na površini. Starejša, a nepokvarjena jajca so bolj primerna za peko kot za pripravo omlet ali umešanih jajc.
Za pomoč vzemite svetilko
Posodo z vodo lahko nadomestite z virom svetlobe, ki je rejcem piščancev zagotovo dobro znan. Transiluminatorji se običajno uporabljajo za ugotavljanje, ali so jajca oplojena, lahko pa se uporabljajo tudi za preverjanje njihove svežine. Če žarnico postavite na top konec jajca, lahko vidite velikost zračnega mehurčka v notranjosti, tako da vam ga ni treba dati v vodo. Ko se učite te metode, je dobro imeti pri roki sveža in starejša jajca, katerih starost poznate, da boste dobili predstavo o tem, kako se zračni mehurček povečuje, ko se jajca starajo.
Hkrati vrtite jajce in opazujte, kako se rumenjak premika v beljaku. Pri svežem jajcu se rumenjak v beljaku skoraj ne premika, sčasoma beljak z rumenjakom izgubi čvrstost in gibanje se poveča.
Povezani članki
19.11.2024
Kako pripraviti zajce na zimo?
Čeprav so zajci razmeroma trdožive živali, zima prinaša določene izzive tako za kunce kot za nas, njihove rejce. Da bodo zimo preživeli zdravi in v dobrem počutju, jim je treba pripraviti primerno okolje in se izogibati stvarem, ki zajce motijo. V današnjem članku si bomo ogledali, kako skrbeti za kunca in kako naj bi izgledala takšna priprava na zimo oziroma nega v mrzlem vremenu.
15.11.2024
Ali ima pes lahko kosti?
Verjetno ste že slišali, da psi ne smejo jesti kosti. Po drugi strani pa nekateri verjamejo, da kosti psom niso škodljive. Resnica je nekje na sredini, zato si skupaj poglejmo, katere kosti so varne za uživanje psov.
13.11.2024
Kako zaščititi pasje tačke pozimi?
Zimske zabave ne obožujejo le otroci, ampak tudi naši štirinožni prijatelji Hkrati pa hladno in zmrznjeno vreme prinaša nelagodje, ki vpliva tudi na pasje tačke. Skrb zanje je torej nepogrešljiv del teh mrzlih dni. Sneg, sol na cestišču in temperature pod lediščem lahko povzročijo resne težave, kot so draženje, razpoke ali bolečine. Kako torej najbolje zaščititi pasje tačke pozimi?
Preberi članek