Kako prepoznati gnilo jajce
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

25.10.2022

Kako prepoznati gnilo jajce

Ne glede na to, ali imate doma jajca svojih kokoši ali ste kupili jajca v trgovini, je koristno vedeti, kako prepoznati pokvarjena. Takoj, ko boste lahko zanesljivo prepoznali pokvarjena jajca, boste jajca lahko vedno brezskrbno uživali, hkrati pa ne boste več metali stran starejših, a še vedno dobrih in zdravih jajc. Še posebej, če jajca dlje časa hranite v hladilniku, je dobro, da temeljito preverite njihovo neoporečnost.

Jajca lahko zdržijo mesec dni

Dolžina skladiščenja sama po sebi ne pomeni ničesar, jajca lahko v užitnem stanju v hladilniku ob optimalnih pogojih ostanejo cel mesec. Rok je tudi lahko krajši, poleg tega le malokdo zna spremljati, kako dolgo je hranil to ali ono jajce, zato ni idealno, da bi se ravnali le po starosti jajc. To še posebej velja za rejce piščancev, ki imajo običajno vsak dan več jajc.

Načini prepoznavanja gnilih jajc

Obstaja več načinov, kako ugotoviti, ali so jajca užitna. Gnilo jajce pogosto prepoznate že po pogledu in vonju, a da se prepričate, lahko opravite tudi tako imenovani vodni test ali si pomagate z žarnico. V vsakem primeru ne pozabite, da je jajca najbolje uživati, ko so dovolj kuhana. Čeprav je tveganje za okužbo s salmonelo po zaužitju surovega jajca zelo majhno, je odveč tvegati.

Minimalni rok trajanja

Če jajca kupite v trgovini, vam minimalni rok uporabnosti, naveden na jajcih, govori o varnosti njihovega uživanja. Kot pri drugih živilih, je minimalni rok trajanja le okviren. Za njegovo veljavnost se predpostavlja pravilno skladiščenje, med katerim je jajce varno za uživanje tudi po preteku določenega datuma.

Nasvet: Če želite slediti starosti jajc iz domače vzreje, jih lahko označite, preden jih postavite v hladilnik. Potem vam ni več treba skrbeti, da bi v hladilniku mešali nova jajca s starejšimi in ne bi vedeli, katero uporabiti prej.

Spravite svoj voh v akcijo

Gnila jajca lahko odkrijete z vohanjem. Gnilo jajce oddaja neprijeten vonj, ki ga boste zagotovo prepoznali, takoj ko ga povohate. To ne velja samo za surova, ampak tudi za kuhana jajca. Če po vohanju lupine niste povsem prepričani, da je jajce sveže, ga razbijte in namesto lupine povohajte beljak in rumenjak. Po tem bo vsekakor jasno. V tem primeru seveda ne stepamo jajc nad skledo, polno sestavin.

Verjemite svojim očem

Veliko pove tudi videz. Lupina naj bo nepoškodovana in ne sme kazati nobenih znakov plesni, ki je po videzu podobna recimo plesnivemu siru. Tudi če lupina ne kaže znakov razpok ali plesni, še vedno ni gotovo. Pri razpokanju preverite barvo rumenjaka – ta mora biti tipično rumeno-oranžne barve, kanček zelene ali modre barve pomeni plesen in jajce morate zavreči.

Če je rumenjak prave barve, vendar se na njem najdejo majhni krvni strdki ali žilice, lahko jajce brez skrbi uporabite. To so majhni krvni strdki, ki lahko nastanejo med nastajanjem jajčec. Srečali jih boste redko, pa še to le z jajci iz domačih kmetij. Takšna jajca ne pridejo v trgovine, čeprav so popolnoma neškodljiva.

Test v vodi

Za preverjanje starosti jajc lahko opravite tako imenovani vodni test, pri katerem preizkusite, kako jajce lebdi na vodi. Jajce preprosto potopite v skledo ali kozarec vode in jajce se bo potopilo, lebdelo na vodi ali lebdelo nekje vmes. Če jajce ostane na dnu, je zagotovljeno, da je sveže, jajce, tisto ki plava na površini, je staro (običajno vsaj 3 tedne), ni pa nujno, da je pokvarjeno.

Test temelji na dejstvu, da se zračni mehurček v jajcih postopoma povečuje, zato starejše kot je jajce, večja je možnost, da lebdi na površini. Starejša, a nepokvarjena jajca so bolj primerna za peko kot za pripravo omlet ali umešanih jajc.

Za pomoč vzemite svetilko

Posodo z vodo lahko nadomestite z virom svetlobe, ki je rejcem piščancev zagotovo dobro znan. Transiluminatorji se običajno uporabljajo za ugotavljanje, ali so jajca oplojena, lahko pa se uporabljajo tudi za preverjanje njihove svežine. Če žarnico postavite na top konec jajca, lahko vidite velikost zračnega mehurčka v notranjosti, tako da vam ga ni treba dati v vodo. Ko se učite te metode, je dobro imeti pri roki sveža in starejša jajca, katerih starost poznate, da boste dobili predstavo o tem, kako se zračni mehurček povečuje, ko se jajca starajo.

Hkrati vrtite jajce in opazujte, kako se rumenjak premika v beljaku. Pri svežem jajcu se rumenjak v beljaku skoraj ne premika, sčasoma beljak z rumenjakom izgubi čvrstost in gibanje se poveča.

Povezani članki

Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom

16.05.2025

Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom

Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?

Preberi članek
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

15.05.2025

Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.

Preberi članek
Načini molže in vrste molzišč

14.05.2025

Načini molže in vrste molzišč

Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.

Preberi članek