

Avtor: Pavel Frček
14.10.2024
Kako pobrati in predelati pridelek?
Jesen je tu, zato je čas za žetev in nato predelavo našega bogatega pridelka. Da bi zagotovili največjo kakovost in obstojnost sadežev našega vrta, je potrebno vse pravilno načrtovati in paziti na pravilne tehnike. Pri nas se pozanimajte, kako predelati pridelek, da bo čim dlje ohranil svojo hranilno vrednost in okus.
Pravilen čas in tehnika
Še preden se lotite priprave plodov, morate vedeti, kdaj je idealen čas za obiranje posameznih pridelkov. Te naj bodo pobrane v optimalni fazi zrelosti, zato bodite pozorni na barvo, velikost in trdoto. Na primer, paradižnik mora biti ob obiranju popolnoma rdeč in mehak na dotik, medtem ko morajo biti kumare čvrste in temno zelene barve.
Idealno je sadje obirati v suhem vremenu, da se izognete nevarnosti gnitja in plesni. Po obiranju je treba pridelek čim hitreje obdelati, da se kakovost plodov ne poslabša.
Sadje
Sadje, kot so jabolka ali hruške, lahko hranite na hladnem in temnem več mesecev. Različne vrste sadja je mogoče tudi predelati na več načinov. Takšna idealna metoda je zamrzovanje, pri katerem se skoraj nič hranilnih snovi ne izgubi. Potem lahko tako zamrznjeno sadje jeste na primer v torti.
Druga možnost je sušenje, ki je tudi eden najbolj zdravih načinov konzerviranja sadja. Po sušenju vse skupaj dajte v posodo, ki jo je mogoče zapreti, da preprečite širjenje plesni.
Konzerviranje je ena naših zelo priljubljenih metod predelave. Oprano in pripravljeno sadje naložimo v kozarce, nato vse skupaj prelijemo z raztopino, največkrat z vodo in sladkorjem. Ne smemo pozabiti na proizvodnjo domačih džemov in marmelad.
Obiranje sadja je tudi odličen način predelave pridelkov. Nastali sok je poln vitaminov in odličnega okusa. Če se lotite izdelave domačega jabolčnika, boste zagotovo potrebovali drobilnik in stiskalnico za sadje.
Zelenjava
Tako kot se predeluje sadje, se predeluje tudi zelenjava. Dobro očiščene korenovke, kot so korenje, zelena ali krompir, lahko shranite v kleti. Če bi se radi lotili zamrzovanja, se temu izognite predvsem pri zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, na primer pri kumaricah, redkvicah ali zeleni solati. Po odtajanju bi izgubili konsistenco in okus.
Za predelavo zelenjave se vedno bolj uporablja tudi metoda fermentacije (domača fermentacija), ki našemu telesu olajša prebavo zelenjave. Tako ni treba pripraviti le zelja, odlična je tudi fermentirana zelenjava, kot so cvetača, koleraba, brokoli, tudi korenje in redkvice. Za domišljijo ni omejitev. Domačo fermentirano zelenjavo lahko nato uživate na primer kot prilogo za kosilo.
Če ste pridelali veliko število paradižnikov, poskusite narediti odličen domači kečap.
Zelišča
Zelišča lahko sušimo, zamrznemo ali predelamo v zeliščna olja in pestilnike. Pri zamrzovanju pazite, da se zgodi hitro. Tako zelišča ohranijo svojo aromo in hranilne snovi.
Žita
Idealno je mletje žitaric v moko ali mletje v mešanice za vaše živali. Nekatere vrste se lahko uporabljajo tudi za izdelavo domačih kosmičev stiskalnicami za žita. Koruzo oluščite in nato zamrznite, konzervirajte ali zmeljite v koruzni zdrob.
Žetev in kasnejša predelava pridelka sta zamudni dejavnosti, ki pa nam prinašata veselje ob še eni uspešni sezoni. Zahvaljujoč različnim obdelavam posameznih pridelkov lahko zagotovimo njihovo polno kakovost skozi vse leto in jim tako podaljšamo obstojnost. Tako lahko v domačem pridelku uživamo tudi v mrzlih zimskih dneh.
Povezani članki

30.07.2025
Zakaj živalim dajati vitaminske dodatke?
Vitamini so ključni za pravilno delovanje organizma – vplivajo na presnovo, razvoj, rast in odpornost proti boleznim. Pri rejnih živalih imajo poleg tega neposreden vpliv na proizvodnost. Delimo jih na v vodi topne vitamine (B, C) in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K). Skupaj si pobližje oglejmo to tematiko.
Preberi članek
29.07.2025
Pot mleka od krave do trgovine
Mleko je običajen del naše prehrane, vendar je njegova pot od krave do škatle na polici daljša, kot se zdi. Mleko ne pridobivamo samo od krav, temveč tudi od koz, ovc in bivolov. Vsaka vrsta mleka ima svojo sestavo in lastnosti – na primer kozje mleko je primerno tudi za nekatere ljudi z laktozno intoleranco. Najpogosteje pa se srečamo s kravjim mlekom, zato si oglejmo, kako poteka njegova predelava.
Preberi članek
28.07.2025
Inteligenca domačih živali
Misliš, da prašič prepozna svoje ime? Da krava v čredi prepozna svojo prijateljico? Da lahko nekatere domače živali ubogajo podobno kot pes? In kaj pa kokoši – ali res imajo ptičji mozeg? Vsaka žival je inteligentna na svoj način, a na splošno velja, da so veliko pametnejše, kot si pogosto mislimo. Poglejmo si nekaj primerov.
Preberi članek