Kako izolirati kokošnjak
Zima je pred nami in tako kot hišo pripravljamo na mraz, je treba pripraviti tudi dom kokošim. Za zdravje potrebujejo dovolj toplote, zato je treba kokošnjak izolirati. V naslednjem članku vam bomo pokazali, kako to storiti.
Kdaj je potrebno izolirati kokošnjak?
Izolacija vsekakor ne sme manjkati, če se kokoši nahajajo na območju, kjer so hude zmrzali pogoste. Ne smemo se izogibati, tudi če pričakujemo redno odleganje jajc. Za kokoši je najprimernejša temperatura za nesnost okoli 20 °C. Hkrati pa kokošim ne bo treba porabiti energije samo za ogrevanje. Drugi nesporen razlog, zakaj moramo razmišljati o izolaciji kokošnjaka, je zaščita pred prehladi in drugimi boleznimi.
Kakšen izolator uporabiti?
Obstaja več načinov za izolacijo kokošnjaka. Pred samo izdelavo dobro premislite kateri izolator boste za to uporabili. Verjetno prvi material, ki mi pride na misel, je polistiren v obliki plošč. Nič čudnega, saj je najcenejši in najučinkovitejši izolator, s katerim je tudi enostavno delati.
Druga možnost je uporaba steklene volne, ki je dražja, a dobro deluje. V kokošnjaku zdrži več let in ima odlične lastnosti, kot so paroprepustnost ali negorljivost, poleg tega pa je idealen izolator. Če pa želite kokošnjak ohraniti v čisto naravnem slogu, lahko uporabite slamo, ki je tudi odličen pomočnik.
Postopek
Postopek, kako izolirati kokošnjak, lahko opravi vsak srednje usposobljen mojster. Po izbiri idealnega izolatorja vam preostane le še delo. Najprej izmerimo kokošnjak, da vemo, koliko materiala bomo potrebovali. Nato se lotimo samega polaganja izolacije. Začeli bomo s strehe in se postopoma pomaknili na tla. Ja, tudi tukaj je treba izolirati, da imajo kokoši tople noge. Najlažje je ustvariti dvojno leseno steno, v katero boste vstavili izolacijo. Pri polistirenu ali stekleni volni je mogoče stene najprej obložiti z izolacijo in jih nato obložiti z lesenimi deskami ali ploščami. Prekritje izolacije z drugo plastjo je nujno, saj je pomembno, da kokoši ne kljuvajo materiala.
Pazite na vlago!
Predvsem pa pri izoliranih kokošnjakih ne pozabite na redno zračenje, da se vlaga ne zadržuje v notranjosti kokošnjaka.
Torej, kaj mislite?
Povezani članki
18.10.2024
Vitamini za perutnino
14.10.2024
Kako pobrati in predelati pridelek?
Jesen je tu, zato je čas za žetev in nato predelavo našega bogatega pridelka. Da bi zagotovili največjo kakovost in obstojnost sadežev našega vrta, je potrebno vse pravilno načrtovati in paziti na pravilne tehnike. Pri nas se pozanimajte, kako predelati pridelek, da bo čim dlje ohranil svojo hranilno vrednost in okus.
Preberi članek09.10.2024
Kako ugotoviti, da je kokoš bolna?
Zdravje kokoši je ključnega pomena za vsakega dobrega rejca, zato je pomembno vedeti, kako prepoznati znake bolezni piščancev in kako ohraniti svoje kokoši zdrave. V prispevku si bomo ogledali, kako prepoznamo bolne piščance, katere so najpogostejše bolezni in kako pravilno pristopiti k preventivi in zdravljenju.
Preberi članek