
Kako izolirati kokošnjak
Zima je pred nami in tako kot hišo pripravljamo na mraz, je treba pripraviti tudi dom kokošim. Za zdravje potrebujejo dovolj toplote, zato je treba kokošnjak izolirati. V naslednjem članku vam bomo pokazali, kako to storiti.
Kdaj je potrebno izolirati kokošnjak?
Izolacija vsekakor ne sme manjkati, če se kokoši nahajajo na območju, kjer so hude zmrzali pogoste. Ne smemo se izogibati, tudi če pričakujemo redno odleganje jajc. Za kokoši je najprimernejša temperatura za nesnost okoli 20 °C. Hkrati pa kokošim ne bo treba porabiti energije samo za ogrevanje. Drugi nesporen razlog, zakaj moramo razmišljati o izolaciji kokošnjaka, je zaščita pred prehladi in drugimi boleznimi.
Kakšen izolator uporabiti?
Obstaja več načinov za izolacijo kokošnjaka. Pred samo izdelavo dobro premislite kateri izolator boste za to uporabili. Verjetno prvi material, ki mi pride na misel, je polistiren v obliki plošč. Nič čudnega, saj je najcenejši in najučinkovitejši izolator, s katerim je tudi enostavno delati.
Druga možnost je uporaba steklene volne, ki je dražja, a dobro deluje. V kokošnjaku zdrži več let in ima odlične lastnosti, kot so paroprepustnost ali negorljivost, poleg tega pa je idealen izolator. Če pa želite kokošnjak ohraniti v čisto naravnem slogu, lahko uporabite slamo, ki je tudi odličen pomočnik.
Postopek
Postopek, kako izolirati kokošnjak, lahko opravi vsak srednje usposobljen mojster. Po izbiri idealnega izolatorja vam preostane le še delo. Najprej izmerimo kokošnjak, da vemo, koliko materiala bomo potrebovali. Nato se lotimo samega polaganja izolacije. Začeli bomo s strehe in se postopoma pomaknili na tla. Ja, tudi tukaj je treba izolirati, da imajo kokoši tople noge. Najlažje je ustvariti dvojno leseno steno, v katero boste vstavili izolacijo. Pri polistirenu ali stekleni volni je mogoče stene najprej obložiti z izolacijo in jih nato obložiti z lesenimi deskami ali ploščami. Prekritje izolacije z drugo plastjo je nujno, saj je pomembno, da kokoši ne kljuvajo materiala.
Pazite na vlago!
Predvsem pa pri izoliranih kokošnjakih ne pozabite na redno zračenje, da se vlaga ne zadržuje v notranjosti kokošnjaka.
Torej, kaj mislite?
Povezani članki

16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Preberi članek
15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek