Kako gojiti činčilo?
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

27.04.2025

Kako gojiti činčilo?

Vzreja činčil postaja vse bolj priljubljena zaradi njihovega prikupnega videza, prijazne narave in izjemno mehke dlake. Ti majhni glodalci, doma v južnoameriških Andih, so bili v naravi skoraj iztrebljeni zaradi lova za krzno. Danes se činčile gojijo predvsem kot hišni ljubljenčki. So nočne živali, večino dneva prespijo in so aktivne šele po sončnem zahodu. So zelo družabne, zato jih je priporočljivo gojiti vsaj v paru. Povprečna življenjska doba činčil je 10–15 let, v izjemnih primerih pa lahko dočakajo tudi do 20 let.

Nastanitev

Činčile so spretni plezalci in skakalci, zato potrebujejo prostorno nastanitev – idealno visoko kletko ali voliero, ki omogoča plezanje in skakanje. Kletka mora biti postavljena v mirnejšem delu stanovanja, zaščitena pred neposredno sončno svetlobo, ogrevanjem, prepihom in visoko vlažnostjo. Idealna temperatura za gojenje je med 18–22 °C. Činčile so občutljive na pregrevanje, zato je pomembno, da njihovo okolje ni prevroče.


Oprema kletke vključuje hranilnik, napajalnik, hišico za spanje, jasli za seno in kopalno posodo z drobnim peskom. Za obogatitev okolja so priporočljive lesene igrače, plezalne konstrukcije in veje sadnih dreves, ki pomagajo pri obrabi zob. Činčile bodo cenile tudi police in stopničke za plezanje.

Prehrana

Činčila je izključno rastlinojedka, katere prehrana v naravi je zelo skromna in bogata z vlakninami. Osnovo prehrane predstavlja kakovostno seno, ki mora biti vedno na voljo. Seno podpira pravilno delovanje prebavnega sistema, pomaga pri obrabi zob in zagotavlja pomembna hranila ter energijo.


Dodatno se lahko dajejo peleti ali granule, posebej prilagojene činčilam, z visoko vsebnostjo vlaknin in nizko vsebnostjo maščob. Čista pitna voda mora biti na voljo ves čas. Kot priložnostno poslastico se lahko ponudijo kosi suhega sadja (npr. jabolka, šipek) ali zelenjave (korenje). Za glodanje so primerne veje sadnih dreves brez listov in plodov. Činčilam ne smemo ponujati napenjajoče zelenjave, mokre ali pokvarjene trave niti živalskih proizvodov.

Brejost in vzgoja mladičev

Činčile spolno dozorijo že pri 4–5 mesecih. Če si ne želimo mladičev, moramo samce in samice ločiti pred to starostjo. Parjenje običajno poteka ponoči.


Samica je breja približno 110–116 dni in skoti 1 do 5 mladičev. Na leto ima lahko do dva legla. Mladiči se skotijo porasli z dlako in odprtih oči, kar jim omogoča hitro vključitev v vsakdanje življenje. Samica mladiče odstavi pri starosti 8–12 tednov. Od rojstva morajo imeti mladiči dostop do dovolj sena, ustrezne hrane in vode za pravilen razvoj.

Povezani članki

Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom

16.05.2025

Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom

Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?

Preberi članek
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

15.05.2025

Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih

Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.

Preberi članek
Načini molže in vrste molzišč

14.05.2025

Načini molže in vrste molzišč

Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.

Preberi članek