
Avtor: Juraj Korim
22.02.2024
Čiščenje in razkuževanje kokošnjaka
Tako kot čistimo svoj dom, moramo poskrbeti tudi za kokoši. To bo preprečilo razvoj parazitov, ki bi lahko napadli kokošnjak, in ustvarilo idealno okolje za kokoši. Ne podcenjujte čiščenja ali razkuževanja, rezultati se bodo zagotovo odrazili na nesnost jajc, predvsem pa na zdravju kokoši.
Kako pogosto čistiti kokošnjak?
Popolno čiščenje in razkuževanje kokošnjaka je treba izvesti vsaj dvakrat letno. In prav zdaj, med pripravami kokošnjaka na novo sezono, je čas, da se lotimo posla. Enkrat na teden naj bi nato potekalo manjše čiščenje kokošnjaka, ki vključuje čiščenje bivalnih prostorov kokoši, čiščenje gred in seveda naj bo tudi nova stelja. Ne pozabite niti na tistega v gnezdu za nesnice. Napajalnike očistite vsakič, ko menjate vodo, napajalnike je dovolj, če so vidno umazani, idealno vsaj enkrat na teden.
Dezinfekcija kokošnjaka
Kot že napisano, bi morali razkuževati dvakrat letno, pa tudi vsakič, ko začnemo z vzrejo novih kokoši. Kako poteka takšno razkuževanje in s čim lahko razkužimo kokošnjak?
Najprej iz kokošnjaka odstranite vse mogoče in ga temeljito očistite pajčevine in prahu. Kot razkužilo uporabite Savo ali razkužilo za površine in površine namenjene čiščenju bivalnih prostorov. Lahko pa kurnik pobelite z apnom. Kalcijev hidroksid zmešajte z belo barvo v razmerju 2:1, nato jo s čopičem nanesite na stene in počakajte, da se popolnoma posuši. Za večji učinek postopek ponovite. Za zaščito pred pršicami lahko uporabite tarčni pripravek Čmelíkostop, ki deluje preventivno, a tudi ubija pršice v že okuženem okolju.
Ne pozabite razkužiti predmetov, kot so napajalniki, krmilniki in gnezda. Po dezinfekciji sperite z vročo vodo in pustite, da se posuši na soncu ali temeljito posušite.
Končano!
In to je vse. Ne pozabite, da morajo biti med razkuževanjem vaše kokoši na varni razdalji, da se izognete poškodbam. Ko jih boste nato spustili v bleščeč kurnik, bodo presrečne.
Povezani članki

16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Preberi članek
15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek