Avtor: Pavel Frček
23.09.2024
Zakaj je ekološka hrana res boljša?
Brez kemikalij in pesticidov
Glavni razlog, zakaj ljudje kupujejo ekološke proizvode, je vsebnost kemikalij. Pri njihovem gojenju se ne smejo uporabljati sintetični pesticidi, herbicidi ali umetna gnojila. Zahvaljujoč temu kemični ostanki ne ostanejo na hrani. V nasprotju s tem konvencionalna živila vsebujejo sledove pesticidov, kar povečuje tveganje kemikalij v hrani.
Nekateri pesticidi nimajo negativnega učinka na naše zdravje in se lahko uporabljajo pri gojenju ekoloških proizvodov. Vendar pa se ti organski pesticidi proizvajajo z uporabo naravnih snovi. Nasprotno pa ima lahko dolgotrajna izpostavljenost sintetičnim pesticidom negativen vpliv na zdravje. Ti vključujejo na primer večje tveganje za nekatere vrste raka, bolezni srca, hormonska neravnovesja ali vpliv na razvoj otrok. Zlasti občutljivi ljudje bi se morali izogibati konvencionalni hrani kemikalije, majhni otroci ali nosečnice.
Ekološka hrana prav tako ne sme vsebovati kemičnih dodatkov, aditivi v živilih in gensko spremenjeni organizmi niso dovoljeni.
Varstvo okolja
Ekološki proizvodi in ekološka hrana prav tako nimajo negativnega vpliva na okolje. Kmetje in kmetje poudarjajo trajnost, skrbno upravljanje naravnih virov, tako da so ohranjeni in tudi raznoliki po vrstah. Pri ekološkem kmetovanju se uporabljajo naravni procesi, kot so kompostiranje, redno kolobarjenje in uporaba organskih gnojil. Te metode vodijo k ohranjanju zdravih in rodovitnih tal, hkrati pa zmanjšujejo škodljive snovi v hrani in zmanjšujejo negativne vplive na ekosistem. Konvencionalno kmetijstvo pa pogosto vodi v degradacijo tal ali onesnaževanje vodotokov.
Kar zadeva živinorejo, se upošteva predvsem etično ravnanje z živalmi. Živali morajo imeti reden dostop do paše, hraniti jih je treba z ekološko krmo. Pomembno je tudi omejiti uporabo antibiotikov in rastnih hormonov.
Boljši okus
Z bistveno večjo skrbjo za rastline in živali so ekološki proizvodi ponavadi polnejši in bolj naraven okus kot običajni kolegi.
Čeprav so ekološki proizvodi in živila pogosto dražji, ponujajo prednosti, ki jih je vredno razmisliti. Ti vključujejo nižjo vsebnost kemikalij, prijaznost do okolja, boljši in izrazitejši okus in še več. Vsebujejo tudi višjo vsebnost pomembnih hranil za naše telo, z nakupom pa boste podprli lokalne kmete, ki se držijo strogih standardov. Ekološki izdelki tako predstavljajo pot do bolj zdravega prehranjevanja in spoštovanja ne le narave, ampak tudi dobrega počutja živali.
Povezani članki
31.10.2025
Želodčni razjedi pri konjih
Želodčne razjede sodijo med najpogostejše bolezni konjskega želodca. Pogosto so povezane z gastritisom – vnetjem želodčne sluznice. Najpogosteje se pojavljajo pri dirkalnih in tekmovalnih konjih, vendar lahko prizadenejo konje vseh starosti, pasem in spolov, zlasti če imajo omejen dostop do krme.
Preberi članek
29.10.2025
Varoza čebel
Varoza je zelo nevarna parazitska bolezen čebel, ki v določeni meri prizadene skoraj vse čebelje družine. Kako se pred to boleznijo zaščititi? Kakšni so preventivni ukrepi? In kako se bolezen kaže? Odgovore najdete v spodnjem članku.
Preberi članek
27.10.2025
Sladkorna bolezen pri živalih
Na žalost ta bolezen ne prizadene samo ljudi, temveč tudi naše kosmate ljubljenčke. Gre za motnjo, ki vpliva na sposobnost telesa uravnavati raven sladkorja v krvi. Pri živalih se najpogosteje pojavi sladkorna bolezen tipa 1, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. To vodi do prevelike količine sladkorja v krvi in lahko povzroči številne zdravstvene zaplete. V današnjem članku boste izvedeli več o tej bolezni.
Preberi članek