Plymouth - pasma za vsako vzrejo
Plymouth je očitno ena med najbolj priljubljenimi uporabnimi pasmami kokoši. V Evropo so prišle iz ZDA, kjer so jih vzrejali v 19. stoletju, in si postopoma utrdile položaj tako v velikih farmah kot na primer na domačih domačih kmetijah. Odkrijte lepoto njihovega značilnega videza in spoznajte, zakaj je ta pasma kokoši tako priljubljena med rejci. Morda boste dovolj očarani, da jih kupite tudi za svoj dom.
Videz plymouth pasme
Srečate lahko puffine s perjem, obarvanim v številne odtenke. Najpogosteje imajo črno-belo tigrasto perje, lahko pa so tudi povsem črne ali bele ali pa imajo značilen rjavo-oranžen odtenek perja. Njihova telesna zgradba je precej masivna, še posebej prevladuje širok prsni koš. Nasprotno, glava je nekoliko manjša in na njej je okras v obliki pokončnega grebena-rože. Odrasle kokoši tehtajo 2,5-3 kilograme, petelini lahko tehtajo do 4 kilograme.
Mirna narava in vzdržljivost
Rejci obožujejo plymouth kokoši zaradi njihove vzdržljivosti ter mirne in prijazne narave. Poleg tega skoraj ne letajo, zato je dovolj, da so ograjene, omejene z nižjo ograjo. Vesele bodo dovolj velikega dvorišča, kjer bodo lahko malo tekale naokoli, a se pogumno spopadejo tudi z omejenim prostorom. So plašljive in si lahko same izkopljejo nekaj hrane v ogradi, vendar je to vsekakor premalo za visoko nesnost in jih je treba hraniti vsak dan.
Veliko jajc in mesa
Plymouth kokoši se lahko pohvalijo z razmeroma visoko nesnostjo. Hitro rastejo in zorijo, prva jajca pa boste od kokoši dobili po približno šestih mesecih starosti. Od vsake kokoši lahko računate na približno 200 jajc na leto. Čeprav obstajajo pasme z višjo letno nesnostjo, je to še vedno spodobno število jajc. Ker gre za trdoživo pasmo, dobava jajc ne preneha niti pozimi.
Cenjene so tudi zaradi nežnega in zelo okusnega mesa. Okus mesa je odvisen od zaužite krme – da bo meso res mehko in polnega okusa, jih je treba hraniti s kakovostno krmo z dovolj hranilnimi snovmi, vitamini in minerali. Zaradi njihove nagnjenosti k redčenju pa jim pri hranjenju ne smete preveč privoščiti. Plymouth kokoši vas bodo razveselile z visoko mesnatostjo, saj sodijo med srednje težke pasme, zato boste imeli dovolj mesa tudi z zmernejšimi krmnimi obroki, ki jih bo zanje dovolj.
Povezani članki
18.10.2024
Vitamini za perutnino
14.10.2024
Kako pobrati in predelati pridelek?
Jesen je tu, zato je čas za žetev in nato predelavo našega bogatega pridelka. Da bi zagotovili največjo kakovost in obstojnost sadežev našega vrta, je potrebno vse pravilno načrtovati in paziti na pravilne tehnike. Pri nas se pozanimajte, kako predelati pridelek, da bo čim dlje ohranil svojo hranilno vrednost in okus.
Preberi članek09.10.2024
Kako ugotoviti, da je kokoš bolna?
Zdravje kokoši je ključnega pomena za vsakega dobrega rejca, zato je pomembno vedeti, kako prepoznati znake bolezni piščancev in kako ohraniti svoje kokoši zdrave. V prispevku si bomo ogledali, kako prepoznamo bolne piščance, katere so najpogostejše bolezni in kako pravilno pristopiti k preventivi in zdravljenju.
Preberi članek