Katere so vrste mleka?
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

31.10.2024

Katere so vrste mleka?

Obstaja veliko vrst mleka in gotovo ste v zadregi, katero je najboljše. O prednostih in slabostih ne samo kravjega mleka, ampak tudi drugih vrst, bomo razpravljali v naslednjem članku.

Kravje mleko

Kravje mleko je bogato z beljakovinami in drugimi makrohranili. Poleg tega je tudi odličen vir kalcija. Delimo ga na posneto, delno posneto in polnomastno mleko. Kakšna pa je razlika med njima? Ločimo jih preprosto glede na vsebnost maščobe v mleku. Posneto mleko naj vsebuje največ 0,5 g maščobe na 100 ml mleka, delno posneto mleko med 1,5-1,8 g maščobe na 100 ml mleka, polnomastno mleko pa najmanj 3,5 g maščobe na 100 ml mleka. 100 ml mleka. Kako se ta znesek doseže? Vsako mleko najprej posnamemo, nato pa mu vrnemo potrebno količino maščobe. Razlika v sestavi kravjega mleka je tudi v kalorični vsebnosti in količini v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, K) – delno posneto mleko ima nižjo vsebnost teh vitaminov v primerjavi s polnomastnim mlekom.

Kozje mleko

Kozje mleko velja za kakovostnejše, bolj prebavljivo in bolj zdravo od kravjega. Primeren je tudi za alergike na kravje mleko - njegov glavni alergen je kazein, ki ga v kozjem mleku najdemo le v zelo majhnih količinah.

Ovčje mleko

Ovčje mleko uvrščamo med najbolj hranljiva mleka v živalskem svetu. Vsebuje veliko beljakovin in do dvakrat več vitaminov in mineralov v primerjavi s kravjim mlekom. Vsebuje tudi druge zdravju koristne snovi, poleg tega pa poskrbi za boljšo absorpcijo laktoze, zato je primeren tudi za tiste, ki trpijo zaradi njene blage intolerance.

Rastlinska mleka

Rastlinsko mleko je primerna alternativa za tiste, ki trpijo za intoleranco za laktozo ali alergijo na mleko. Najpogostejša alternativa je sojino mleko, ki je po vsebnosti beljakovin podobno kravjemu mleku, vendar manj maščob. Mandljevo mleko je obogateno z vitamini in minerali ter vsebuje minimalno kalorij. Po drugi strani pa ovseno mleko vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov. In takšno kokosovo mleko je na primer zelo bogato z vitamini in minerali. Mleka na rastlinski osnovi postajajo vse bolj priljubljena in njihove vrste se hitro povečujejo.

Na koncu lahko rečemo, da lahko mleko razdelimo na različne vrste, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Na vas je, da ugotovite, kateri vam najbolj ustreza  izpolnjuje vse vaše zahteve in v kakšni obliki vam je najbolj všeč.

Povezani članki

Želodčni razjedi pri konjih

31.10.2025

Želodčni razjedi pri konjih

Želodčne razjede sodijo med najpogostejše bolezni konjskega želodca. Pogosto so povezane z gastritisom – vnetjem želodčne sluznice. Najpogosteje se pojavljajo pri dirkalnih in tekmovalnih konjih, vendar lahko prizadenejo konje vseh starosti, pasem in spolov, zlasti če imajo omejen dostop do krme.

Preberi članek
Varoza čebel

29.10.2025

Varoza čebel

Varoza je zelo nevarna parazitska bolezen čebel, ki v določeni meri prizadene skoraj vse čebelje družine. Kako se pred to boleznijo zaščititi? Kakšni so preventivni ukrepi? In kako se bolezen kaže? Odgovore najdete v spodnjem članku.

Preberi članek
Sladkorna bolezen pri živalih

27.10.2025

Sladkorna bolezen pri živalih

Na žalost ta bolezen ne prizadene samo ljudi, temveč tudi naše kosmate ljubljenčke. Gre za motnjo, ki vpliva na sposobnost telesa uravnavati raven sladkorja v krvi. Pri živalih se najpogosteje pojavi sladkorna bolezen tipa 1, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina. To vodi do prevelike količine sladkorja v krvi in lahko povzroči številne zdravstvene zaplete. V današnjem članku boste izvedeli več o tej bolezni.

Preberi članek