

Avtor: Pavel Frček
31.10.2024
Katere so vrste mleka?
Obstaja veliko vrst mleka in gotovo ste v zadregi, katero je najboljše. O prednostih in slabostih ne samo kravjega mleka, ampak tudi drugih vrst, bomo razpravljali v naslednjem članku.
Kravje mleko
Kravje mleko je bogato z beljakovinami in drugimi makrohranili. Poleg tega je tudi odličen vir kalcija. Delimo ga na posneto, delno posneto in polnomastno mleko. Kakšna pa je razlika med njima? Ločimo jih preprosto glede na vsebnost maščobe v mleku. Posneto mleko naj vsebuje največ 0,5 g maščobe na 100 ml mleka, delno posneto mleko med 1,5-1,8 g maščobe na 100 ml mleka, polnomastno mleko pa najmanj 3,5 g maščobe na 100 ml mleka. 100 ml mleka. Kako se ta znesek doseže? Vsako mleko najprej posnamemo, nato pa mu vrnemo potrebno količino maščobe. Razlika v sestavi kravjega mleka je tudi v kalorični vsebnosti in količini v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, K) – delno posneto mleko ima nižjo vsebnost teh vitaminov v primerjavi s polnomastnim mlekom.
Kozje mleko
Kozje mleko velja za kakovostnejše, bolj prebavljivo in bolj zdravo od kravjega. Primeren je tudi za alergike na kravje mleko - njegov glavni alergen je kazein, ki ga v kozjem mleku najdemo le v zelo majhnih količinah.
Ovčje mleko
Ovčje mleko uvrščamo med najbolj hranljiva mleka v živalskem svetu. Vsebuje veliko beljakovin in do dvakrat več vitaminov in mineralov v primerjavi s kravjim mlekom. Vsebuje tudi druge zdravju koristne snovi, poleg tega pa poskrbi za boljšo absorpcijo laktoze, zato je primeren tudi za tiste, ki trpijo zaradi njene blage intolerance.
Rastlinska mleka
Rastlinsko mleko je primerna alternativa za tiste, ki trpijo za intoleranco za laktozo ali alergijo na mleko. Najpogostejša alternativa je sojino mleko, ki je po vsebnosti beljakovin podobno kravjemu mleku, vendar manj maščob. Mandljevo mleko je obogateno z vitamini in minerali ter vsebuje minimalno kalorij. Po drugi strani pa ovseno mleko vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov. In takšno kokosovo mleko je na primer zelo bogato z vitamini in minerali. Mleka na rastlinski osnovi postajajo vse bolj priljubljena in njihove vrste se hitro povečujejo.
Na koncu lahko rečemo, da lahko mleko razdelimo na različne vrste, od katerih ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Na vas je, da ugotovite, kateri vam najbolj ustreza izpolnjuje vse vaše zahteve in v kakšni obliki vam je najbolj všeč.
Povezani članki

16.05.2025
Zakaj krava ves čas prežvekuje, pes pa hrano pogoltne? Živalska prebava pod drobnogledom
Ste se že kdaj vprašali, zakaj govedo ure in ure prežvekuje, medtem ko pes hrano skoraj ne prežveči? Razlog tiči v različni vrsti prebave. Medtem ko imajo nekateri organizmi enostaven želodec, so se drugi skozi evolucijo prilagodili z več prekatnim želodcem, mikrobiološko prebavo ali celo s pomočjo kamenčkov. Kakšne so torej glavne razlike med različnimi skupinami živali?
Preberi članek
15.05.2025
Katero vrsto volne izbrati? Primerjava alpake, kašmirja, merino volne in drugih
Verjetno ste že slišali, da obstajajo različne pasme ovac. Toda ali ste vedeli, da obstaja tudi več vrst volne? Ne pridobivamo je le iz ovac, temveč tudi iz lam ali celo kuncev.
Preberi članek
14.05.2025
Načini molže in vrste molzišč
Molža je vsakodnevni del reje molznic – vendar pa se načini njenega izvajanja lahko močno razlikujejo. Od tradicionalne ročne molže do sodobnih robotskih sistemov, vsaka kmetija izbira rešitev, ki najbolj ustreza njenim potrebam in možnostim. Razlikujejo se tudi sama molzišča – prostori, kjer poteka molža. V tem članku bomo predstavili osnovne načine molže in tipe danes uporabljenih molzišč.
Preberi članek