Avtor: Juraj Korim

09.02.2024

Katere so glavne razlike med maslom in margarino?

Pravijo, da je margarina le poceni nadomestek masla s skoraj nič dodano vrednostjo. A kaj, ko vam povemo, da vsebujejo veliko količino esencialnih maščobnih kislin, ki nam kot ljudem na splošno primanjkuje. V novem članku bomo govorili o temeljnih razlikah med hlajenimi izdelki.

Margarina se bolje razmazuje

Margarina ima nedvomno veliko prednost, saj je odlična mazljivost. Praktično samo odprete skodelico rastlinske maščobe in namažete na kruh.

Z maslom, treba razmišljati konstruktivneje ter ga pustite sobni temperaturi vsaj nekaj minut. Rezanje na majhne koščke bo pomagalo pri mehčanju.

Sestava, okus in hranilna vrednost

Kaj pravzaprav je margarina? Rastlinsko maslo samo po sebi nima okusa, pomembno vlogo igra končna aroma in celoten proces pridelave. Tudi zato lahko med margarinami opazimo opaznejše razlike kot pri maslu, ki je narejeno pretežno s predelavo pasteriziranega mleka.

Med razlikami med živili z imeni margarina in maslo je tudi ta, da maslo v nasprotju s svojim »nadomestkom« ne vsebuje barvil in konzervansov. Ta mlečni izdelek praviloma vsebuje 80 odstotkov ali več maščobe. V primerjavi z maslom margarine ne vsebujejo holesterola in so manj kalorične, vendar se maslo ponaša z lastnostmi krepitve imunskega sistema.

V preteklosti se je govorilo o škodljivi sestavi margarin, ki se je z leti spreminjala. Trenutno dostopni izdelki že vsebujejo veliko več nenasičenih maščobnih kislin, ki so bogate z vitamini in minerali. Pravijo celo, da ima trenutno rastlinsko maslo bolj koristno sestavo kot klasično, čeprav njegovega okusa, kot je znano, ni mogoče zamenjati. Vendar morate skrbno izbrati, ne glede na ceno izdelka, temveč na sestavo in kakovost.

Industrijska proizvodnja

Vemo, kaj mislite. Margarino izdelujejo kemično, maslo pa ročno. Na žalost dandanes (z nekaterimi izjemami) obema živiloma ni treba ničesar očitati. V preteklosti je bilo običajno, da so maslo izdelovali z maslenico, danes pa se mlečna hrana, ki je v prodaji, proizvaja tudi industrijsko.

Uporaba

V kuhinji imata oba svojo zastopanost, vendar omejeno. Margarino lahko uporabite ne samo kot oblogo na kruhu, dodajamo jo tudi namazom, kremam in nadevom. Maslo ima širok spekter uporabnosti, tudi kot del testa za pecivo, pecivo ali kot sestavina krem, palačink ali na primer v pire krompirju.

Ne cvremo na margarini. Rastlinske maščobe in margarine z visoko vsebnostjo vode niso namenjene visoki toplotni obdelavi. Tudi maslo ni primerno, čeprav se običajno uporablja v ponvi. Pri višjih temperaturah nastajajo nezaželene rakotvorne spojine.

Kaj pa namaz z maslom?

Preprost odgovor. Masleni namaz nima nobene zveze z maslom kot takim, saj ne ustreza standardom za sestavo tega živila. Čeprav to ne zmanjša njegove okusnosti, je treba oznako "namaz" uporabljati pravilno.

Zadnji nasvet

Ne glede na to ali ste »team butter« ali »team margarina«, pri izbiri njihove sestave ne podcenjujte in raje doplačajte. Namesto masla, ki pri visokih temperaturah sprošča škodljive snovi, za cvrtje uporabite repično olje.

Povezani članki

Zakaj živalim dajati vitaminske dodatke?

30.07.2025

Zakaj živalim dajati vitaminske dodatke?

Vitamini so ključni za pravilno delovanje organizma – vplivajo na presnovo, razvoj, rast in odpornost proti boleznim. Pri rejnih živalih imajo poleg tega neposreden vpliv na proizvodnost. Delimo jih na v vodi topne vitamine (B, C) in v maščobah topne vitamine (A, D, E, K). Skupaj si pobližje oglejmo to tematiko.

Preberi članek
Pot mleka od krave do trgovine

29.07.2025

Pot mleka od krave do trgovine

Mleko je običajen del naše prehrane, vendar je njegova pot od krave do škatle na polici daljša, kot se zdi. Mleko ne pridobivamo samo od krav, temveč tudi od koz, ovc in bivolov. Vsaka vrsta mleka ima svojo sestavo in lastnosti – na primer kozje mleko je primerno tudi za nekatere ljudi z laktozno intoleranco. Najpogosteje pa se srečamo s kravjim mlekom, zato si oglejmo, kako poteka njegova predelava.

Preberi članek
Inteligenca domačih živali

28.07.2025

Inteligenca domačih živali

Misliš, da prašič prepozna svoje ime? Da krava v čredi prepozna svojo prijateljico? Da lahko nekatere domače živali ubogajo podobno kot pes? In kaj pa kokoši – ali res imajo ptičji mozeg? Vsaka žival je inteligentna na svoj način, a na splošno velja, da so veliko pametnejše, kot si pogosto mislimo. Poglejmo si nekaj primerov.

Preberi članek