Kaj je konzerviranje?
Pavel Frček

Avtor: Pavel Frček

20.09.2024

Kaj je konzerviranje?

Konzerviranje je dobra stara tehnika, ki so jo uporabljale že naše babice in prababice. Je preprost način za konzerviranje svežega sadja, zelenjave in drugih živil, da ostanejo dolgo časa okusna in polna vitaminov. In kako ohraniti hrano? Dovolj je, da ga segrejemo na visoki temperaturi, uničimo neželene bakterije in ga nato samo zapremo v kozarce. In voilà – vaše lastne domače dobrote so pripravljene!

Za kaj je dobro konzerviranje?

Odličen način za reševanje odvečnih pridelkov. Na vrtu je pogosto več sadja, kot ga lahko pojemo, zato je idealno, da se lotimo sterilizacije zelenjave in sadja ter uživamo v njihovem okusu vse leto. Poleg tega prihrani prostor v zamrzovalniku.


Ustvarimo lahko tudi lastne okuse in recepte, ki jih ne najdemo v trgovini. Domače marmelade, sterilizirana zelenjava, kot so vložene paprike ali čamade, so lahko točno to, kar si želimo. In kaj je boljšega od okušanja lastnih kreacij, ki vsebujejo točno to, kar smo sami izbrali?


Tudi konzerviranje prihrani čas in denar. Če imate pri roki že pripravljene osnove za juhe, omake ali kompote, bo kuhanje hitrejše in enostavnejše. Samo sezite v shrambo in že imamo del obroka takoj pripravljenega, ne da bi morali teči v trgovino.

Kaj lahko konzerviramo?

Res lahko naredimo skoraj vse. Vsi poznamo tradicionalne sladice, kot so jagodne, malinove ali slivove marmelade ter vložene kumarice ali rdeča pesa. Kaj pa, če bi poskusili domači paradižnikov kečap, sladko-kislo čebulno marmelado za burgerje ali pikantni čatni iz jabolk in čebule? Odlični so tudi gobe v pločevinkah ali zeliščni pesto. Možnosti je veliko, samo naj se zgleduje po tem, kar nam je všeč!

Kako ohraniti?

Vsak od načinov konzerviranja hrane v kozarcih ima svoj čar, le izbrati morate tistega, ki vam najbolj ustreza.


Posoda za konzerviranje je idealna za enostavno in učinkovito konzerviranje v vodni kopeli, kjer kozarce živil kuhate v vodi. Pečica je primerna za nekatere vrste konzerviranja, na primer za zelišča. Pomivalni stroj je idealen za temeljito sterilizacijo kozarcev, čeprav ga običajno ne uporabljate za konzerviranje. Mikrovalovna pečica vam bo pomagala hitro ohraniti majhne porcije in pripraviti omake.

Kako shraniti konzerve?

Kozarce hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru, kot je shramba ali klet. Pomembno je tudi, da občasno preverimo, ali so kozarci dobro zaprti in da vanje ne pride zrak. Ko kozarec odprete, ga shranite v hladilniku in ga čim prej porabite, da bodo vaše dobrote ohranile odličen okus.

Povezani članki

Kako hraniti koze?

12.09.2025

Kako hraniti koze?

Reja koz v domačih razmerah je vse bolj priljubljena. Naj gre za mleko, meso ali pa samo veselje ob živalih – temelj uspeha je pravilna prehrana. Koze so občutljive, a hvaležne živali – če jim zagotovite kakovostno krmo, čisto vodo in ustrezne pogoje, vam bodo povrnile z vitalnostjo in proizvodnjo. Kako torej?

Preberi članek
Ali imajo živali čustva?

27.08.2025

Ali imajo živali čustva?

Dejstvo, da živali znajo čutiti in izražati naklonjenost ne le med seboj, temveč tudi do nas, danes nikogar več ne preseneča. Dolga stoletja pa je prevladovalo prepričanje, da so živali le stroji, ki se odzivajo zgolj na dražljaje in nimajo nobenih notranjih doživetij. Šele v zadnjih desetletjih, z razvojem nevroznanosti, etologije in sodobnih vedenjskih študij, se je pokazalo, da imajo tudi živali svoj čustveni svet – in ta je pogosto zelo podoben našemu.

Preberi članek
Kako začeti z ribolovom?

26.08.2025

Kako začeti z ribolovom?

Ribolov je hobi, ki prinaša sprostitev, veselje in stik z naravo. Za popolne začetnike pa je lahko prvi stik s tem svetom nekoliko zastrašujoč – koliko formalnosti je treba urediti? Ali lahko lovimo kjerkoli? In kaj vse si moramo priskrbeti? V današnjem članku vas bomo popeljali skozi osnove, ki bi jih moral poznati vsak, ki želi začeti z ribolovom.

Preberi članek