
Kaj je konzerviranje?
Konzerviranje je dobra stara tehnika, ki so jo uporabljale že naše babice in prababice. Je preprost način za konzerviranje svežega sadja, zelenjave in drugih živil, da ostanejo dolgo časa okusna in polna vitaminov. In kako ohraniti hrano? Dovolj je, da ga segrejemo na visoki temperaturi, uničimo neželene bakterije in ga nato samo zapremo v kozarce. In voilà – vaše lastne domače dobrote so pripravljene!
Za kaj je dobro konzerviranje?
Odličen način za reševanje odvečnih pridelkov. Na vrtu je pogosto več sadja, kot ga lahko pojemo, zato je idealno, da se lotimo sterilizacije zelenjave in sadja ter uživamo v njihovem okusu vse leto. Poleg tega prihrani prostor v zamrzovalniku.
Ustvarimo lahko tudi lastne okuse in recepte, ki jih ne najdemo v trgovini. Domače marmelade, sterilizirana zelenjava, kot so vložene paprike ali čamade, so lahko točno to, kar si želimo. In kaj je boljšega od okušanja lastnih kreacij, ki vsebujejo točno to, kar smo sami izbrali?
Tudi konzerviranje prihrani čas in denar. Če imate pri roki že pripravljene osnove za juhe, omake ali kompote, bo kuhanje hitrejše in enostavnejše. Samo sezite v shrambo in že imamo del obroka takoj pripravljenega, ne da bi morali teči v trgovino.
Kaj lahko konzerviramo?
Res lahko naredimo skoraj vse. Vsi poznamo tradicionalne sladice, kot so jagodne, malinove ali slivove marmelade ter vložene kumarice ali rdeča pesa. Kaj pa, če bi poskusili domači paradižnikov kečap, sladko-kislo čebulno marmelado za burgerje ali pikantni čatni iz jabolk in čebule? Odlični so tudi gobe v pločevinkah ali zeliščni pesto. Možnosti je veliko, samo naj se zgleduje po tem, kar nam je všeč!
Kako ohraniti?
Vsak od načinov konzerviranja hrane v kozarcih ima svoj čar, le izbrati morate tistega, ki vam najbolj ustreza.
Posoda za konzerviranje je idealna za enostavno in učinkovito konzerviranje v vodni kopeli, kjer kozarce živil kuhate v vodi. Pečica je primerna za nekatere vrste konzerviranja, na primer za zelišča. Pomivalni stroj je idealen za temeljito sterilizacijo kozarcev, čeprav ga običajno ne uporabljate za konzerviranje. Mikrovalovna pečica vam bo pomagala hitro ohraniti majhne porcije in pripraviti omake.
Kako shraniti konzerve?
Kozarce hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru, kot je shramba ali klet. Pomembno je tudi, da občasno preverimo, ali so kozarci dobro zaprti in da vanje ne pride zrak. Ko kozarec odprete, ga shranite v hladilniku in ga čim prej porabite, da bodo vaše dobrote ohranile odličen okus.
Povezani članki

09.07.2025
Zakaj kokoši kljuvajo jajca in kako jih tega odvaditi?
Kljunjenje jajc je ena najpogostejših slabih navad pri kokoših. Veliko rejcev se s to težavo ne zna spoprijeti in preizkušajo različne »babje nasvete« – na primer, da kokoš potopijo v vodo. Poglejmo si učinkovitejše in preizkušene metode, kako kokoši odvaditi te nezaželene navade.
Preberi članek
08.07.2025
Zakaj so antiparazitiki pomembni za naše hišne ljubljenčke?
Zdravje naših hišnih ljubljenčkov je za nas na prvem mestu – ne glede na to, ali gre za morsko prašičko, psa ali konja. Z redno nego in preventivo svoje živalske sopotnike ščitimo pred različnimi boleznimi. Ena najpogostejših groženj so paraziti, ki lahko povzročijo tako kožne težave kot tudi resne notranje bolezni. Prav zato je pomembno, da ne zanemarimo razglistenja in redno uporabljamo antiparazitike.
Preberi članek
07.07.2025
Kako vzrejati pegatke?
Pegatke izvirajo iz Afrike in naseljujejo različna okolja – od savan do deževnih gozdov. Od sedmih znanih vrst je najpogostejša navadna pegatka, pa tudi pegatka s pegami in čeladasta pegatka. Udomačitev je potekala pred približno 2000 leti na območju današnjega Maroka. Danes so pegatke priljubljene zaradi svoje uporabnosti in nezahtevnosti. Poglejmo si, kako jih pravilno vzrejati.
Preberi članek