Japonske svilene kokoši navdušujejo s svojim videzom in obnašanjem
Japonska svila je pasma kokoši s precej specifičnim videzom, za katero je značilna nenavadna struktura perja, zaradi katere svileno perje izgleda kot dlaka. Pogosto jih vzrejajo ne toliko zaradi njihove uporabnosti kot zaradi nenavadnega videza, čeprav je njihova prisotnost lahko koristna za pasmo kot celoto. To je starodavna pasma kokoši, saj so njihovi predniki z enako strukturo perja živeli na Kitajskem že pred 1000 leti. Morda jih je prvi v Evropo prinesel slavni popotnik in trgovec Marco Polo, vendar jih tu gojijo šele od začetka 20. Stoletja.
Edinstven videz
Japonske svilene kokoši imajo običajno nižjo rast. So bodisi majhne, tehtajo približno pol kilograma, ali večje, z robustnim telesom in tehtajo do kilograma in pol. Lahko imajo perje različnih barv. Najpogosteje imajo perje v odtenkih bele, rumene, oranžne in črne. Kot smo že omenili, je njihovo perje precej čudno, perje pa lahko zlahka zamenjamo za krzno, odvisno od strukture. Od večine pasem piščancev se razlikujejo po tem, da imajo pet prstov namesto štirih, a niso edina rasa s petimi prsti. Zanimivo je, da imajo tudi kožnate noge, kljune in majhen modrikast greben.
Japonske svilene kokoši se lepo obnašajo
Če imate doma 'navadne' kokoši, je vredno razmisliti, ali bi morali dodati nekaj japonskih svilenih kokoši. Poleg tega, da jih bodo imeli vsi radi, imajo uporabne reproduktivne lastnosti. Odrasli brez težav vzamejo pod svoje druge rase piščancev, pa tudi prepelice, fazane ali majhne race - dobro se razumejo z vsemi vrstami perutnine. Skratka, zaradi svoje mirne narave se zelo dobro obnesejo z drugimi pasmami perutnine, enostavno jih je krotiti in vam ne bodo povzročali težav. Ne letijo, ne kopljejo in so na splošno mirne, tako da jih ne bo treba loviti. Poleg tega ne potrebujejo posebne nege. Morda je treba, zaradi njihove velikosti in dejstva, da ne znajo leteti, dobro poskrbeti, da lahko brez težav pridejo do svojega gnezda v kletki.
Okusno meso in jajca
Čeprav jih boste morda kupili le zaradi tega, kako ljubke so, obstajajo tudi prednosti pri njihovem gojenju. Poleg tega, da boste pod svoje okrilje vzeli vse zapuščene piščance, vključno s kokoši v vaši trenutni jati, boste seveda uživali v jajcih in mesu.
Japonsko svileno piščančje meso ima po okusu pridih divjačine. Kar zadeva jajca, se po odlaganju usedejo na jajca in se pripravijo na svojo starševsko vlogo. Če jim odstranite vsa jajčeca, bodo vsekakor sedele v gnezdu, zato jim je dobro pustiti, da odležejo vsaj nekaj jajc. V najboljšem primeru zležejo do 90 jajc na leto, običajno pa 60-80 jajc na leto.
Povezani članki
18.10.2024
Vitamini za perutnino
14.10.2024
Kako pobrati in predelati pridelek?
Jesen je tu, zato je čas za žetev in nato predelavo našega bogatega pridelka. Da bi zagotovili največjo kakovost in obstojnost sadežev našega vrta, je potrebno vse pravilno načrtovati in paziti na pravilne tehnike. Pri nas se pozanimajte, kako predelati pridelek, da bo čim dlje ohranil svojo hranilno vrednost in okus.
Preberi članek09.10.2024
Kako ugotoviti, da je kokoš bolna?
Zdravje kokoši je ključnega pomena za vsakega dobrega rejca, zato je pomembno vedeti, kako prepoznati znake bolezni piščancev in kako ohraniti svoje kokoši zdrave. V prispevku si bomo ogledali, kako prepoznamo bolne piščance, katere so najpogostejše bolezni in kako pravilno pristopiti k preventivi in zdravljenju.
Preberi članek